Klarer seg godt uten Harry

J.K. Rowling viser både vidd, stil og intelligens i sin første voksenroman.

OLYMPISK STØRRELSE: Ungdomsbøkene i «Harry Potter»-serien har gjort J.K. Rowling så stor at hun ble invitert til å lese dikt under åpningsseremonien for London 2012. Nå skal hun til pers som voksenbokforfatter. Foto: JEWEL SAMAD / AFP / NTB SCANPIX
OLYMPISK STØRRELSE: Ungdomsbøkene i «Harry Potter»-serien har gjort J.K. Rowling så stor at hun ble invitert til å lese dikt under åpningsseremonien for London 2012. Nå skal hun til pers som voksenbokforfatter. Foto: JEWEL SAMAD / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Jeg innrømmer at jeg tilhører dem som ble en smule skeptisk da jeg hørte om J.K. Rowlings planer om å lage en roman for voksne. Det går vel med henne som med krimforfatterne, tenkte jeg. Når de beveger seg ut av sjangeren sin og stripper fortellingen for plott og sjangerremedier, avsløres en nokså skral stil og et spinkelt språk.

Men så ble det ikke sånn. Den halvtusen siders «The Casual Vacancy», som kommer på norsk i november, er en fullgod roman.

Men der Harry Potter representerte noe helt nytt, har Rowlings nå skrevet en arketypisk victoriansk roman, med åpenbar inspirasjon fra blant annet George Elliots «Middlemarch»: Om småbyens ubønnhørlige konflikt mellom fattig og rik, menn og koner, barn og foreldre. Om sladder og smålighet, oppkomlinger, bakstrevere og idealister, utroskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer