DEBATT

Debatt: Klima

Klarer vi ikke målene, blir det straff fra EU

Regjeringen har forpliktet seg til å kutte minst 40 prosent innen 2030. Det betyr straff fra EU dersom vi ikke leverer.

ØNSKER SAMARBEID: I uoverskuelig framtid vil vi bli målt på om vi klarer å få til endring raskt nok. Derfor ønsker jeg konstruktiv kritikk og gode forslag i klimapolitikken velkommen, skriver Ola Elvestuen, her sammen med Even Nord Rydningen (Klimabrølet) og Une Aina Bastholm (MGD) i Dagbladets valgbod under Klimabrølet 30. august. Foto: Bjørn Langsem
ØNSKER SAMARBEID: I uoverskuelig framtid vil vi bli målt på om vi klarer å få til endring raskt nok. Derfor ønsker jeg konstruktiv kritikk og gode forslag i klimapolitikken velkommen, skriver Ola Elvestuen, her sammen med Even Nord Rydningen (Klimabrølet) og Une Aina Bastholm (MGD) i Dagbladets valgbod under Klimabrølet 30. august. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Global oppvarming er det største problemet verden står overfor. Om vi klarer å få til endring raskt nok, er det vi vil bli målt på i uoverskuelig framtid. Derfor ønsker jeg konstruktiv kritikk og gode forslag i klimapolitikken velkommen.

Påstandene om at statsbudsjettet er «et ran mot neste generasjoners frihet» og «fullstendig mangler de grepene som trengs» faller likevel på sin egen urimelighet, og bærer preg av at opposisjonen er bedre rustet med slagord og karakteristikker enn med konkrete forslag som kan ta klimapolitikken videre.

Total omstilling av et samfunn skjer ikke fra et år til et annet. Selv radikale klimavedtak forutsetter planlegging, gjennomføring og utrulling for å gi effekt. Ta skipsfarten som eksempel – regjeringen har vedtatt at alle skip skal bli grønne – det betyr at nye skip må tegnes, bygges og sjøsettes. Etter at den første elferja ble sjøsatt i 2015, er nå åtti lav- og nullutslippsferjer under bygging i Norge. Den store klimaeffekten oppnår vi først når disse er på vannet.

Det stemmer likevel ikke, som SVs Lars Haltbrekken og Audun Lysbakken framstiller det i et innlegg 21. oktober og MDGs Arild Hermstad uka før, at ingenting har skjedd siden Solberg-regjeringen overtok i 2013. Etter at regjeringen overtok, peker endelig viktige trender i riktig retning, og vi legger rammer som skaper forutsigbarhet om at utslippene skal fortsette å gå ned – raskt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer