Vikingskipmuseet

Klarsignal for nytt vikingtidsmuseum

Regjeringen bevilger 35 millioner kroner for å starte byggingen av nytt vikingtidsmuseum, forteller kunnskapsminister Iselin Nybø (V).

JUBLER: Kunnskapsminister Iselin Nybø (V) fra venstre, sammen med UiO-rektor Svein Stølen, direktør i Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad og kulturminister Trine Skei Grande (V) og kunnskapsminister Iselin Nybø (V), helt til venstre . Foto: Nina Hansen
JUBLER: Kunnskapsminister Iselin Nybø (V) fra venstre, sammen med UiO-rektor Svein Stølen, direktør i Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad og kulturminister Trine Skei Grande (V) og kunnskapsminister Iselin Nybø (V), helt til venstre . Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen gir klarsignal og 35 millioner kroner for å gå i gang med byggingen av nytt vikingtidsmuseum.

Det opplyser forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Hun holdt en pressekonferanse ved Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo i dag, sammen med kulturminister Trine Skei Grande (V).

- En stor lettelse, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Dette har føltes som et stort ansvar. Da vi gikk inn i regjering for halvannet år siden, begynte prosessen. Dette er vår verdensarv, sier Skei Grande.

Vikingtidsmuseet skal bygges i forbindelse med det eksisterende Vikingskipshuset, og forventes å åpne for publikum i 2024 til 2025, ifølge Kulturhistorisk museum.

- Det har vært en kamp få til, nå er jeg kjempeglad for at vi er i mål med det og kan si «go», sier Skei Grande.

MODELLEN: Dette er en modell av det nye vikingskispmuseet, slik det ble laget av AART architects. Foto: Nina Hansen
MODELLEN: Dette er en modell av det nye vikingskispmuseet, slik det ble laget av AART architects. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Stort løft

Regjeringspartiene ble allerede enige om å bygge et nytt museum for vikingskipene og vikingtidssamlingene i regjeringserklæringen fra Granavolden i januar i år.

Kulturhistorisk museum ba da om 35 millioner kroner for å komme i gang med byggingen av et nytt museum til skipene.

Men regjeringen satt ikke av midler i 2019-budsjettet.

- Hvorfor tok det så lang tid?

- Vi kom inn midt i den budsjettprosessen. Dette er et stort løft. Vi begynte å berede grunnen i , vi la det inn i Granavolden. Vi bevilger aldri sånne byggeprosjekter i et revidert budsjett. Dette var vår første sjanse til å få inn et så stort prosjekt, sier Skei Grande.

Skal koste to milliarder

Kunnskapsminister Iselin Nybø var også tydelig glad.

- Jeg har vondt i smilemusklene, sier Nybø til Dagbladet.

- Norge har verdens mest unike samling fra vikingtida. Osebergskipet, som vi står foran, er et eksempel på det. Det er vårt ansvar å ta vare på det for ettertida, sier Nybø.

Nybø sier at museet i dag er dimensjonert for 40 000 besøkende i året, men det er 500 000 besøkende som kommer.

Skipene tåler verken rystelsene, klimapåvirkningen eller støvet, slik museet er bygget i dag.

Hun sier at et nytt museum vil koste rundt to milliarder kroner.

Store skader

- Nå legger vi pengene på bodet og kan gå i gang i 2020, sier Nybø.

Direktør i Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad sier han opplever at det er en stor byrde som er løftet fra skuldrene hans.

- Nå kan vi ta vare på verdensarven, sier han til Dagbladet.

- Det er mange år siden museet varslet at bygget ikke var godt nok. Hvor store skader har skipene fått i mellomtida?

- Vi ser endringer i skroget, derfor haster det med å komme i gang, sier Glørstad.

Seksjonssjef Isa Trøim hos Riksantikvaren slo i sommer fast at vikingskipene på Bygdøy har store skader, overfor NTB.

Et stort arbeide skal nå starte. Blant annet må museet detaljprosjektere de nye støttesystemene for skipene og begynne med å flytte skjøre gjenstander til en annen fløy.

- Ikke beroliget

Aps Nina Sandberg, Aps talsperson for forskning og høyere utdanning, er derimot ikke beroliget.

- Vi i Arbeiderpartiet er urolige for regjeringens vilje til å føre bygget i havn, og er ikke beroliget av dette. Det er et fint at det kommer noe penger nå sent i valgkampen, men det store løftet gjenstår, skriver Nina Sandberg (Ap) i en epost.

Hun viser til at Ap har lagt inn penger til å en akutt redningspakke for vikingskipene i sitt alternative budsjett for 2019.

- Tiden betyr alt i denne saken, men det er langt fra 35 millioner i oppstartsmidler til å ha reddet vikingskipene permanent. Her har statsråd Nybø selv vist til at bygget koster rundt 2 milliarder kroner, og Norge har fått internasjonal oppmerksomhet fordi vikingskipene på Bygdøy er truet av akutt ødeleggelse, sier Sandberg.

For skjøre til å bli flyttet

De tre vikingskipene som du kan se i Vikingskipshuset er Gokstad, Tune og Oseberg.

De var sjø­gående skip før de ble dratt på land og brukt i begravelses­ritualer for sine vel­stående eiere rundt Oslo­fjorden, ifølge Kulturhistorisk museum.

I gravene fant arkeologene noen av viking­tidens rikeste grav­funn.

Historien bak Vikingskipshuset er lang: Det nåværende vikingskipshuset ble tegnet av Arnstein Arneberg i 1913, og er nå utdatert.

Det har lenge vært kjent at vikingskipene trenger et nytt hjem. «Skipene kan nårsomhelst gå i oppløsning», sa tidligere direktør Rane Willerslev til Tønsbergs blad allerede i 2012.

Samme år konkluderte et internasjonalt ekspertutvalg med at skipene er for skjøre til å bli flyttet.

Kunnskapsdepartementet ba i 2014 Statsbygg om å begynne planleggingen av et nytt museum på Bygdøy.

I 2015 ble arkitektkonkurransen utlyst, og året etter ble det inngått en avtale med AART architects. Forprosjektet ble innlevert i 2017, og mai 2018 godkjente Oslo bystyre reguleringsplanen, fem måneder før statsbudsjettet skulle legges fram. Hvis bevilgningen ble gitt fra og med 2019, ble det sagt, kunne museet åpne tidligst i 2024.

Da pengene ikke kom i 2019-budsjettet, varslet museumsdirektør Håkon Glørstad om at museet kanskje måtte gå drastisk til verks for å redde skipene.

- Et opplagt alternativ for å gjøre inneklimaet mer stabilt for skipene er å stenge museet helt, sa han til NRK da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer