Vikingskipmuseet

Klarsignal for nytt vikingtidsmuseum

Regjeringen bevilger 35 millioner kroner for å starte byggingen av nytt vikingtidsmuseum, forteller kunnskapsminister Iselin Nybø (V).

JUBLER: Kunnskapsminister Iselin Nybø (V) fra venstre, sammen med UiO-rektor Svein Stølen, direktør i Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad og kulturminister Trine Skei Grande (V) og kunnskapsminister Iselin Nybø (V), helt til venstre . Foto: Nina Hansen
JUBLER: Kunnskapsminister Iselin Nybø (V) fra venstre, sammen med UiO-rektor Svein Stølen, direktør i Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad og kulturminister Trine Skei Grande (V) og kunnskapsminister Iselin Nybø (V), helt til venstre . Foto: Nina HansenVis mer

Regjeringen gir klarsignal og 35 millioner kroner for å gå i gang med byggingen av nytt vikingtidsmuseum.

Det opplyser forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Hun holdt en pressekonferanse ved Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo i dag, sammen med kulturminister Trine Skei Grande (V).

- En stor lettelse, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Dette har føltes som et stort ansvar. Da vi gikk inn i regjering for halvannet år siden, begynte prosessen. Dette er vår verdensarv, sier Skei Grande.

Vikingtidsmuseet skal bygges i forbindelse med det eksisterende Vikingskipshuset, og forventes å åpne for publikum i 2024 til 2025, ifølge Kulturhistorisk museum.

- Det har vært en kamp få til, nå er jeg kjempeglad for at vi er i mål med det og kan si «go», sier Skei Grande.

MODELLEN: Dette er en modell av det nye vikingskispmuseet, slik det ble laget av AART architects. Foto: Nina Hansen
MODELLEN: Dette er en modell av det nye vikingskispmuseet, slik det ble laget av AART architects. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Stort løft

Regjeringspartiene ble allerede enige om å bygge et nytt museum for vikingskipene og vikingtidssamlingene i regjeringserklæringen fra Granavolden i januar i år.

Kulturhistorisk museum ba da om 35 millioner kroner for å komme i gang med byggingen av et nytt museum til skipene.

Men regjeringen satt ikke av midler i 2019-budsjettet.

- Hvorfor tok det så lang tid?

- Vi kom inn midt i den budsjettprosessen. Dette er et stort løft. Vi begynte å berede grunnen i , vi la det inn i Granavolden. Vi bevilger aldri sånne byggeprosjekter i et revidert budsjett. Dette var vår første sjanse til å få inn et så stort prosjekt, sier Skei Grande.

Skal koste to milliarder

Kunnskapsminister Iselin Nybø var også tydelig glad.

- Jeg har vondt i smilemusklene, sier Nybø til Dagbladet.

- Norge har verdens mest unike samling fra vikingtida. Osebergskipet, som vi står foran, er et eksempel på det. Det er vårt ansvar å ta vare på det for ettertida, sier Nybø.

Nybø sier at museet i dag er dimensjonert for 40 000 besøkende i året, men det er 500 000 besøkende som kommer.

Skipene tåler verken rystelsene, klimapåvirkningen eller støvet, slik museet er bygget i dag.

Hun sier at et nytt museum vil koste rundt to milliarder kroner.

Store skader

- Nå legger vi pengene på bodet og kan gå i gang i 2020, sier Nybø.

Direktør i Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad sier han opplever at det er en stor byrde som er løftet fra skuldrene hans.

- Nå kan vi ta vare på verdensarven, sier han til Dagbladet.

- Det er mange år siden museet varslet at bygget ikke var godt nok. Hvor store skader har skipene fått i mellomtida?

- Vi ser endringer i skroget, derfor haster det med å komme i gang, sier Glørstad.

Seksjonssjef Isa Trøim hos Riksantikvaren slo i sommer fast at vikingskipene på Bygdøy har store skader, overfor NTB.

Et stort arbeide skal nå starte. Blant annet må museet detaljprosjektere de nye støttesystemene for skipene og begynne med å flytte skjøre gjenstander til en annen fløy.

- Ikke beroliget

Aps Nina Sandberg, Aps talsperson for forskning og høyere utdanning, er derimot ikke beroliget.

- Vi i Arbeiderpartiet er urolige for regjeringens vilje til å føre bygget i havn, og er ikke beroliget av dette. Det er et fint at det kommer noe penger nå sent i valgkampen, men det store løftet gjenstår, skriver Nina Sandberg (Ap) i en epost.

Hun viser til at Ap har lagt inn penger til å en akutt redningspakke for vikingskipene i sitt alternative budsjett for 2019.

- Tiden betyr alt i denne saken, men det er langt fra 35 millioner i oppstartsmidler til å ha reddet vikingskipene permanent. Her har statsråd Nybø selv vist til at bygget koster rundt 2 milliarder kroner, og Norge har fått internasjonal oppmerksomhet fordi vikingskipene på Bygdøy er truet av akutt ødeleggelse, sier Sandberg.

For skjøre til å bli flyttet

De tre vikingskipene som du kan se i Vikingskipshuset er Gokstad, Tune og Oseberg.

De var sjø­gående skip før de ble dratt på land og brukt i begravelses­ritualer for sine vel­stående eiere rundt Oslo­fjorden, ifølge Kulturhistorisk museum.

I gravene fant arkeologene noen av viking­tidens rikeste grav­funn.

Historien bak Vikingskipshuset er lang: Det nåværende vikingskipshuset ble tegnet av Arnstein Arneberg i 1913, og er nå utdatert.

Det har lenge vært kjent at vikingskipene trenger et nytt hjem. «Skipene kan nårsomhelst gå i oppløsning», sa tidligere direktør Rane Willerslev til Tønsbergs blad allerede i 2012.

Samme år konkluderte et internasjonalt ekspertutvalg med at skipene er for skjøre til å bli flyttet.

Kunnskapsdepartementet ba i 2014 Statsbygg om å begynne planleggingen av et nytt museum på Bygdøy.

I 2015 ble arkitektkonkurransen utlyst, og året etter ble det inngått en avtale med AART architects. Forprosjektet ble innlevert i 2017, og mai 2018 godkjente Oslo bystyre reguleringsplanen, fem måneder før statsbudsjettet skulle legges fram. Hvis bevilgningen ble gitt fra og med 2019, ble det sagt, kunne museet åpne tidligst i 2024.

Da pengene ikke kom i 2019-budsjettet, varslet museumsdirektør Håkon Glørstad om at museet kanskje måtte gå drastisk til verks for å redde skipene.

- Et opplagt alternativ for å gjøre inneklimaet mer stabilt for skipene er å stenge museet helt, sa han til NRK da.