Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klarsyn på ville veier

Med jevne mellomrom dukker mennesker opp med nye, overraskende teorier. Det er teorier som radikalt utfordrer tradisjonelle vitenskaper eller etablerte religioner. Men de hadde nok stått sterkere om de lot seg bevise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Den absolutte fornuft avgikk ved døden i aftes klokken 11,» slo Begriffenfeldt fast i Ibsens «Peer Gynt». Det er jo et frigjørende, om ikke betryggende, utsagn.

Og alternative bevegelser, gjerne med sterke, karismatiske lederskikkelser, har alltid virket tiltrekkende på mange. Enkelte synes alltid villig til å stole på det meste, enten det er astrologi, healing eller auraanalyse så lenge det bare ikke lar seg bekrefte av rasjonell vitenskap. Andre er strengere: De mener å forfekte en alternativ vitenskap, bygd på en like sterk, men alternativ plattform til den tradisjonelle.

Tvilsomt

I den ferske boka «Fyrster i tåkeland - falsknere, fantaster og fanatikere ved vitenskapens grenser» presenterer redaktørene Terje Emberland og Arnfinn Pettersen og deres bidragsytere noen slike skikkelser. Boka springer betegnende nok ut av tidsskriftet Skepsis.

Enkelte mystikere, slipt runde av tidas tann, kan brukes til det meste. Som for eksempel Nostradamus, legen fra 1500-tallet som etterlot seg noen hundre vage, billedrike firelinjede vers som i ettertid er tolket til å forutsi omtrent alt.

Allerede dagen etter 11. september tikket de første meldingene verden rundt: Nostradamus hadde forutsagt angrepene på World Trade Center.

Men artikkelforfatter Asbjørn Dyrendal ettergikk de siterte versene, og resultatet er skuffende for Nostradamus-troende. Et av de profetiske versene var ikke Nostradamus' i det hele tatt - det var en Nostradamus-kopi forfattet av en student i 1997 for å illustrere nettopp hvor lett var å lage en spådom som høres viktig ut ved hjelp av rik og vag symbolbruk.

Mange spådommer

Studenten lyktes godt nok til å «treffe blink» med spådommen fire år etter. Hvis han da ikke - antakelig mot sin vilje - var blitt synsk. Andre vers som skulle vise Nostradamus' spådomspresisjon var laget ved å klippe, lime og skrive om Nostradamus' linjer: Originalen var de samme linjene som ble brukt av Nostradamus-troende til å forutse ødeleggelse og undergang ved årtusenskiftet. Som for øvrig heller ikke slo til.

Dyrendal skisserer raskt reglene for å få et ry i spådomsbransjen: Kom med mange spådommer. Da øker sjansene for at en av dem vil slå til. Vær uklar, rik på bilder og tvetydig (allerede ved Oraklet i Delfi forsto man det).

Symboler, metaforer og nye navn er fint - så kan kunden få jobben med å få det til å passe (den effekten har visst også noen konsulentselskaper lært seg). Og spådommer om katastrofer er bra - alle legger merke til dem om de treffer, og de blir fort glemt om de ikke gjør det.

Større avlinger

Mer moderne tåkefyrster opererer gjerne innenfor vitenskapens språk. Som Trofim Lysenk o , Stalins yndlingsbiolog. Lysenkos store idé var «vernalisasjon» - at man ved å manipulere såkorn med kuldebehandling kunne få større og bedre avlinger. Ikke bare første gang man sådde - ifølge Lysenko kunne kornet lære og overføre den lærdommene til neste generasjon korn. Nå var ikke kornet så lærenemt som Lysenko mente, men hadde man Stalin på sin side i Sovjet var det ikke så farlig med dokumentasjonen.

Lysenko lovet rask vekst i avlingene - ansvaret for å få det til ble lagt på de stakkars bøndene. Og når Lysenko først var i gang, vokste teorien med knoppskyting, med eller uten vernalisasjon.

Lysenko mente han med manipulasjon kunne forandre en art til en annen - bygg til hvete, hvete til havre. Vestlig dekadent vitenskap hadde tatt helt feil når det for eksempel gjaldt gjøken. Gjøkunger kom ikke fordi gjøken la sine egg i andres reder, det var småfuglene selv som fødte gjøkunger, siden de i konkurranse med gjøken la om sine kostholdsvaner. Spiste småfuglene nok sommerfugllarver, fikk de nemlig selv gjøkunger. Det var ikke lett å være biolog i Stalins Sovjet.

Gulltavler

Overraskende nok var det få biologer, selv i Sovjet, som gikk over til Lysenkos teorier. De fleste valgte arbeidsløshet, fengsel eller dødsstraff framfor en plass i Lysenkos vidunderlige nye verden. En av dem som tok til motmæle, i Sovjet, var den amerikanske kommunisten H.J. Muller . Han innvendte følgende:

Dersom det virkelig var slik at det menneskelige arvestoff påvirkes av hvordan vi trenes opp, da måtte de undertrykte klasser for lengst ha utviklet seg til virkelig å bli underlegne?

Artikkelforfatter Erik Tunstad refererer dessverre ikke hva Lysenko-fløyen svarte på akkurat det argumentet. Men Lysenkos spinnville biologi var gjeldende lære til langt inn i Khrustsjov-tidas Sovjet.

I religiøse sekter er det ikke i første rekke vitenskapen som settes til side. Det er de etablerte religioners dogmer som utfordres. Som når Joseph Smith fra New York begynte å se syner.

Og raskt så han mer enn det: I 1827, 22 år gammel, skal han ha funnet en steinkiste med gulltavler, fylt med egyptiske skrifttegn. I USA. Det ble starten på mormonerkirken, der vår fiskeriminister Ludvigsen nylig hadde et gjestebesøk.

Åpenbaring

Joseph la to av steinene i hatten sin, og stakk så hodet ned i hatten. Slik ble tavlenes innhold åpenbart for ham. Tavlene fortalte om to utvandringer fra Babel og Israel til USA. Den siste bølgen delte seg i to grupper: lamanitter og nephitter. Lamanittene, står det i en rasistisk passasje, fikk mørk hudfarge for å skille seg ut som onde skapninger, og fra dem stammer indianerne.

Siden, gjennom livet, fikk Smith stadig nye åpenbaringer. Han ble nærmest detaljstyrt av Gud. Gud hadde for eksempel sitt å melde da profeten skulle få et nytt hus. For her er det Gud som snakker:

«Se, sannelig sier jeg eder: Mine tjenere George Miller, Lyman Wright, John Snider og Peter Hawks skal danne en gruppe og utpeke en i gruppen til president for deres komité som har som formål å bygge huset. De skal ikke motta mindre enn en femtidollar aksje i huset, og de skal ha lov til å motta femten tusen dollar fra hvem som helst for aksjer i huset.»

Tavlene gikk tapt

Og slik fortsetter det - i vers for vers redegjør Gud for hvordan aksjeselskapet skal stiftes. Det finnes menneskelige trekk ved profeten Joseph Smith. Da han fikk påbud fra sin gud om å begynne med flerkoneri, fortalte han det til sine disipler, men unnlot å nevne saken for sin kone, forteller artikkelforfatter Jon Hammer. Ekteskapene ble først inngått i all hemmelighet.

Og for dem som fortsatt måtte lure: De opprinnelige gulltavlene har dessverre gått tapt.

Det er et sprikende vidt utvalg personer artikkelforfatterne dekker i boka - fra «verdens ondeste mann» Aleister Crowley, til åndsviter Rudolf Steiner.

Plass til beretningen om hekseforfølgelsene som fulgte kongebryllupet i Oslo i 1589, er det også blitt. Spredningen gjør at boka fungerer bedre i deler enn som helhet, men interessant lesning er det. Og artikkelforfatterne behandler sine utvalgte tåkefyrster på en seriøs og fair måte. Det blir ikke mindre underholdende av det.

TROFIM LYSENKO: Stalins yndlingsbiolog mente han med manipulasjon kunne forandre bygg til hvete og hvete til havre.
NOSTRADAMUS: Burde ikke verden ha gått under snart?
Hele Norges coronakart