Klart for Ball

AUSTIN (Dagbladet): Den amerikanske bluesstjernen Marcia Ball er det kvinnelige toppnavnet når Notodden Blues Festival starter i dag. Vi møtte den nye bluesdronningen hjemme i Texas - der hun lader opp med hagearbeid.

Marcia Ball holder 125- 150 konserter i året. I tillegg til en rekke festivaljobber har hun i sommer turnert USA med materialet fra trioplata «Sing It!», sammen med Irma Thomas og Tracy Nelson.

Til Notodden kommer hun med et band på fire, og publikum kan forvente pulserende rhythm'n'blues, boogie woogie og New Orleans-musikk i tradisjonen til Professor Longhair.
- Han er en mentor og stor inspirasjonskilde, sier Marcia. Et annet forbilde er bluesvokalisten Etta James, som dessverre droppet Notodden i år.

Marcia er en av dem som puster henne i nakken. Hun blir i dag regnet blant de aller største, og ble nylig kåret til årets beste moderne, kvinnelige bluesartist under prestisjetunge Handy Awards.

Hippieby

Marcia er akkurat kommet tilbake fra festivaljobb i Australia og har så vidt rukket å plukke med seg noen nye planter fra gartneriet når vi treffer henne hjemme i Garner Street. Men hun trenger ingen unnskyldning for å legge vekk spaden og prate om musikk - og om Austin.

Hun havnet der nærmest ved en tilfeldighet. På tur fra Louisiana til California i 1970 stoppet hun for å besøke venner og fikse bilen. Marcia ble så fascinert av musikken, maten og den spesielle stemningen i byen at hun er blitt der siden.

- Det var rett før musikkboomen, men Austin var allerede den kuleste byen i sørstatene - både intellektuelt og musikalsk, sier Marcia, som har sett byen forandre karakter fra en liten hippieby til en av USAs hurtigst voksende storbyer.

Pianobasert

Marcia startet som countrymusiker. Men Freda & The Firedogs ble oppløst i 1974, etter bare to år.

- Transformasjonen tok tid, og det var en stund jeg var for blå for country og for country for blues. Da jeg fikk mitt eget band, ble det mer rhythm'n'blues, selv om jeg fortsatt kan gjøre en cajunlåt eller en ballade.

- Ikke nødvendigvis typisk Austin-blues?
- Nei, min musikk er mer Louisiana- og pianobasert. Austin-blues er generelt mer gitarorientert, sier Marcia Ball.

Den blir i år besørget av en annen Notodden-favoritt, The Fabulous Thunderbirds. De møttes i sommer på bluescruise i Hellas. Myten om at du må lide for bluesen, er revet ned for lengst.