Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klart for europacup i maskindans

... og nå kan 20 stykker danse samtidig!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Dance Dance Revolution», på godt norsk maskindans, er et raskt voksende fenomen i Norge. Her beveger du deg på en dansematte som er koblet til en maskin, og det er om å gjøre å tråkke på matten slik maskinen anviser deg.

Norsk danseforbund har tatt maskindansen under sine vinger, med det resultat at vi faktisk har med en offisiell idrett å gjøre. Tidligere har det vært arrangert offisielle norgesmesterskap i sporten, og nå står europacupen på trappene.

- Det kommer deltakere fra 14 land, der alle har måttet vinne en nasjonal turnering for å kvalifisere seg til dette mesterskapet, forteller Ole Petter Høie i det norske firmaet Positive Gaming, som arrangerer cupen.

- Norsk favoritt

Det hele foregår under spillsamlingen «The Gathering» på Vikingskipet i Hamar fra 25. til 26. mars. Finalen går av stabelen klokka 17.30 på lørdagen.

- I alt kommer over 60 stykker til å delta på turneringen. En av favorittene er en norsk 14-åring, Jens Aasgaard, men det er flere svært gode deltagere med fra andre land. Særlig Italia, England og Sverige er skumle - de er sammen med Norge blant de beste landene i maskindans, forteller Høie.På tross av at dette ikke er et offisielt idrettsarrangement, vil generalsekretæren i Norges danseforbund dele ut premier - førstepremien er en helgereise for to i Europa, samt en høykvalitets dansematte og andre effekter.

Opptil 20 spillere

Nytt av året er en flerspillerversjon av maskindansen. Hittil har det vært vanlig at to stykker spiller mot hverandre, enten på en av de rundt 50 betalingsmaskinene som er plassert rundt i landet, eller hjemme foran TV-en.

VOKSER: Maskindans blir mer og mer populært i Norge, og Norges danseforbund har akseptert sysselen som en idrett. Snart skal det arrangeres europacup i maskindans i Norge. Foto: Eirik Helland Urke
VOKSER: Maskindans blir mer og mer populært i Norge, og Norges danseforbund har akseptert sysselen som en idrett. Snart skal det arrangeres europacup i maskindans i Norge. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Positive Gaming mener imidlertid at jo flere dansere dess mere skøy, derfor har de funnet opp en metode slik at opptil 20 stykker kan danse samtidig, foran en storskjerm.

De 20 dansemattene kobles sammen opp mot en PC, og via en prosjektor kan danserne følge med på anvisningene på skjermen.

- Dette er noe vi har utviklet helt på egenhånd, og vi har stor tro på konseptet. Vi har hatt et prøveprosjekt gående i Nederland, der vi har målt maskindanseffekten på overvektige barn og ungdom. Resultatene er gode, og nå ser vi på muligheten til å samarbeide med fitnessbransjen og skoler - dette er jo perfekt for gymtimene, forteller Høie.

Positive Gaming er det eneste firmaet i verden som spesialiserer seg på maskindans. I tillegg til flerspillerversjonen av DDR kommer de til å lansere en egenprodusert dansematte i april. I tillegg utvikler de et eget oppsett der spillere over hele verden kan konkurrere i maskindans via internett, noe som vil bli ferdig senere i år.

Over til noe litt annet. Chistian fra Trondheim har sendt inn en liten historie som er så søt at jeg var nødt til å la dere får ta del i den:

Heisann!

Dere vil ikke tro hva jeg opplevde for et par kvelder siden! Jeg er en voksen mann med tre barn og følger med i tiden (trodde jeg da).

Mine foreldre er besteforeldre til fire barn. Den nevnte kvelden måtte jeg stikke innom dem å hente noe, og jeg gikk inn uten å melde min ankomst. Da jeg kom inn i entreen hørte jeg frenetisk aktivitet på stuen og jeg må innrømme at jeg tenkte «jøss, dem driver på ennå»! Dette ble forsterket da jeg så min mor stappe noe ganske stort under sofaen, og min far slet febrilsk med fjernkontrollen til TV-en.

Skal ikke vide og breie ut det her mer enn strengt tatt nødvendig, men da jeg stotrende fikk sagt hei og vi alle følte oss ille til mote, brast det ut av min mor: «Vi har danset skjønner du! ».

Jeg la an min beste mine og svarte høflig: «Javel». Så kom det største sjokket. Fram fra under sofaen kommer det ut en matte med ledninger festet og fargerike kryss på. «Vi pleier å danse på dette!». Framdeles fullstendig ute av samtalen klarer jeg bare å fortsette med mitt «javel».

Så begynte de ivrig å forklare meg om det nye dansespillet på Playstation! Hørt på makan?

FAVORITT: 14-åringen Jens Aasgaard (til høyre) er en av favorittene i europacupen. Her er han i duell mot Oddgeir Justiniussen under norgesmesterskapet på OsloLan i fjor.
FLERE: Positive Gaming jobber med å lansere en flerspillermodus til «Dance Dance Revolution».
SYNKRONT: Opptil 20 stykker kan danse samtidig foran en storskjerm.
SATSER: Positive Gaming håper på at blant annet skoleklasser kan spille «Dance Dance Revolution» i gymtimene nå som 20 stykker kan spille samtidig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!