Klart for FilmTunes?

NEDLASTBART: 28. april 2003, en merkedag for musikkindustrien. Da åpnet Apple Computer tjenesten iTunes Music Store. Den digitale butikken, som selger nedlastbar musikk over Internett, har i løpet av sin korte levetid solgt over en milliard låter, og står for i overkant av 80 prosent av alt musikksalg over Internett. Det er ingen tvil, iTunes er en gedigen hit og vår tids distribusjonskanal for musikk. Plateselskapene mener musikken selges for billig, men de vet også at de er avhengige av salgskanalen.

DET HAR LENGE versert rykter om en liknende tjeneste for film. Faktisk etablerte seks av de sju store (Paramount Pictures, Sony Pictures, Universal Studios, Warner Bros. Entertainment, 20th Century Fox og Buena Vista Pictures) tjenesten Movielink allerede i starten av 2002. Movielink selger nedlastbar film over nettet til amerikanske kunder, men har ikke blitt noen stor suksess. For litt under en måned siden ble det avslørt at investorene ønsket å selge seg ut av selskapet.

I MARS I ÅR startet Warner Brothers Entertainment i stedet tjenesten In2Movies. Tjenesten, som bare er tilgjengelig i USA og deler av Europa, har ikke markert seg nevneverdig. I mellomtida har Apples kronede konge, Steve Jobs, sittet på gjerdet og ventet på at de store selskapene skal bli ferdig med sitt. Og nå ser det ut som om Hollywood har innsett at de kanskje er avhengig av merkenavnet iTunes for å bekjempe den ulovlige nedlastingen. At kundene krever tilgjengelighet og godt brukergrensesnitt framfor noe annet.

MANDAG SKREV bransjebladet Daily Variety at anonyme kilder innad i Apple (kilder fra Apple er som regel anonyme og sanne.) uttalte at iTunes Music Store vil begynne å tilby nedlastbar film i løpet av høsten 2006. Det eneste som visstnok mangler før avtalen blir signert, er stykkpris per film. I det ene hjørnet står Steve Jobs og krever at prisen per film skal ligge fast på 9,99 dollar. I det andre hjørnet står filmselskapene og ønsker en flytende pris, slik at for eksempel sist lanserte film kan selges dyrere enn eldre filmer. Steve Jobs har råd til å vente. Han vet at piratene gjør jobben for ham. For i mellomtida fortsetter Hollywood å tape millioner på ulovlig nedlastning. Slik sett er kanskje Jobs den største sjørøveren av dem alle.