Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klart for folkefest på Lillehammer

Maria Amelie, Dag Solstad, Snåsamannen og muslimsk Råtekst blant trekkplastrene.

FOLKEFEST: Festivalsjef Kjersti Stenseng håper på folkefest på Lillehammer i mai. Her fra Litteraturfestivalen i 2008. 
Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FOLKEFEST: Festivalsjef Kjersti Stenseng håper på folkefest på Lillehammer i mai. Her fra Litteraturfestivalen i 2008. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Målet er å lage en litterær folkefest, sier Kjersti Stenseng, festivalsjef for Litteraturfestivalen på Lillehammer, til Dagbladet.

I dag slapp hun programmet for årets festival, som arrangeres fra 24. til 29. mai.

Blant de største trekkplastrene er Joralf Gjerstad, Maria Amelie, den australske suksessforfatteren Kate Morton, og kjente, norske forfattere som Carl Frode Tiller, Roy Jacobsen, Tove Nilsen , Jan Kjærstad og Dag Solstad.

Sistnevnte fyller 70 år, og blir hedret med en egen vandring i sporene etter sin prisbelønte roman «1987», som utspiller seg på Lillehammer.

JUBILANT: Dag Solstad får sin egen vandring på festivalen.
Foto: Anders Grønneberg
JUBILANT: Dag Solstad får sin egen vandring på festivalen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi har særlig prioritert de store norske forfatterne, sier Stenseng.

Maria Amelie kommer
Debattene har også fått en viktig plass på årets festival. Blant dem som kan skape stort engasjement, er debatten rundt boka «Muslimske råtekster», hvor 19 muslimske jenter forteller hvordan det er å være ung, kvinne og muslim i dagens Norge. Boka blir lansert på festivalen, og alle de 19 skribentene kommer.

Debatt blir det også rundt den mye omtalte utvisningen av Madina Salamova, kjent som Maria Amelie. Forrige gang hun besøkte Lillehammer holdt hun foredrag på Nansenskolen. Like etterpå ble hun pågrepet av politiet, og siden tvangsutsendt til hjemlandet Russland.

Etter en regelendring har hun nå fått innvilget arbeidstillatelse i Norge, og kan komme tilbake.

Festivalen har invitert henne både til å lese fra boka «Ulovlig norsk», og til å samtale med Nansenskolen-rektor Dag Hareide. I tillegg skal hun delta i debatten «Hvem trenger Nansenpasset i dag?», om Fridtjof Nansens identitetspass til statsløse flyktninger.

I DEBATT: Maria Amelie skal etter planen delta i flere arrangementer, deriblant en debatt om statsløse flyktninger. Foto: HENNING LILLEGÅRD
I DEBATT: Maria Amelie skal etter planen delta i flere arrangementer, deriblant en debatt om statsløse flyktninger. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Hun er satt opp på programmet, selv om festivalen ikke har fått en endelig bekreftelse fra henne.

- Hun har bekreftet at hun kommer så sant hun får innreisetillatelse, og det ser jo ut til å være i orden. Debatten vil uansett være aktuell, enten hun får lov til å komme eller ikke, sier Stenseng.

Breddearrangementer
Aller mest besøk kommer trolig Joralf Gjerstad til å trekke. Onsdag skal han samtale med sin biograf Ingar Sletten Kolloen i Maihaugsalen. Den rommer 7-800 mennesker, og billettene ble lagt ut for salg i dag.

- Vi har bevisst valgt å ha en del breddearrangementer, for å vekke interesse hos folk som vanligvis ikke kommer på litteraturfestivaler. Vi vil forsøke å øke publikumsinteressen, og få folk til å lese mer, sier Stenseng.

De siste tre årene har festivalen økt antall besøkende fra år til år, med rekordmange 36 084 i fjor.

TREKKPLASTER: Snåsamannen Joralf Gjerstad.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TREKKPLASTER: Snåsamannen Joralf Gjerstad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Stenseng trekker også fram festivalens egen barnedel, Pegasus, som i år skal ha ekstra fokus på illustrasjon. Hit kommer blant andre den australske oscar-vinneren Shaun Tan, og kjente norske forfattere som Stian Hole, Svein Nyhus og Harald Rosenløw Eeg.

Se hele programmet her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media