TØFF TID: Piper Kerman er en av gjestene på Krimfestivalen, som går av stabelen 6.—8. mars i år.
Foto: Sam Zalutsky/Kagge Forlag
TØFF TID: Piper Kerman er en av gjestene på Krimfestivalen, som går av stabelen 6.—8. mars i år. Foto: Sam Zalutsky/Kagge ForlagVis mer

Klart for krimfestival med fengselsfugl fra USA

Piper Kerman er en av 50 forfattere som deltar.

For 16 år siden ble Piper Kerman (44) arrestert for smugling av heroin. Hun satt i fengsel i et drøyt år. Da hun kom ut, skrev hun en bok som ble utgangspunkt for en TV-serie med suksess verden rundt.

Piper Kerman kommer til Oslo i forbindelse med Krimfestivalen 6. til 8. mars. Festivalen arrangeres for tredje gang. I løpet av tre dager vil 50 krimforfattere fra utland og innland opptre på 40 arrangementer.

Årets festivalforfatter er Karin Fossum, som kommer med en ny Konrad Sejer-roman, «Helvetesilden».

Mord for åpen scene I forbindelse med festivalen skriver Gunnar Staalesen et flunkende nytt teaterstykke, «Døden går til scenen», som skal settes opp av Johannes Joner med Anders Hatlo i en av hovedrollene.

I tillegg kommer krimforfattere som Jens Lapidus, Leif G.W. Persson, Belinda Bauer, Mark Billingham, Yrsa Sigurdardottir og Dolores Redondo. De møter norske kolleger som Tom Egeland, Karin Fossum, Chris Tvedt, Knut Nærum, Jørn Lier Horst og Hans Olav Lahlum.

Da Piper Kelman ble arrestert, bodde hun sammen med sin mann i New York. Fem år tidligere hadde hun vært på reise rundt på kloden sammen med sin eldre venninne og kjæreste, som smuglet heroin og store pengebeløp for en vestafrikaner. Kerman fikk etter hvert nok, men fortida innhentet henne og hun havnet bak murene.

Oransje dress Boka om fengselsoppholdet, «Orange is the new Black», ble en salgssuksess, og i 2013 kom første sesong av TV-serien ved samme navn. Andre sesong går på Netflix i vår.

Serien er lagd av Jenji Kohan, som tidligere har lagd den stoffrelaterte komiserien «Weeds». Boka til Piper Kerman kommer på norsk i vår under tittelen «Mitt år i et kvinnefengsel». Fargen oransje i originaltittelen henviser til fargen på draktene fangene bærer i fengselet.

Alt dette vil Piper Kerman fortelle om under Krimfestivalen. Etter det Dagbladet erfarer, vil hun også dukke opp hos Fredrik Skavlan samme uke. Ellers kommer en rekke bokaktuelle forfattere til festivalen, blant dem Karin Fossum, Tom Egeland og Eystein Hanssen. Det samme gjelder Jens Lapidus, kjent for sin trilogi fra den svenske hovedstaden som ofte kalles Stockholm Noir. Nå er han på gang med et nytt prosjekt. Leif G.W. Persson kommer med en ny roman om sin helt Bäckström, en finurlig historie med tittelen «Den sanne historien om Pinochios nese».

BAK MURENE: Taylor Schilling spiller Piper Kerman lett kamuflert som Piper Chapman i «Orange is the New Black».
BAK MURENE: Taylor Schilling spiller Piper Kerman lett kamuflert som Piper Chapman i «Orange is the New Black». Vis mer