Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klart for ny Potter-feber

Britiske postbud gruer seg til helga.

Lørdag utkommer «Harry Potter og Føniksens Orden», og britiske lesere har forhåndsbestilt en halv million eksemplarer. I den britiske forlagsbransjen går boka bare under tilnavnet «Femmer'n», og ingen er i den minste tvil om hvilken femmer det dreier seg om.

«Føniksens Orden» er på 768 sider, og hvert eksemplar veier en kilo - ikke rart postbudene er redde for å bære seg skakke.

Mange eksemplarer vil også bli båret ut forgjeves, for slett ikke alle briter har noe så nymotens som postkasser. De som fortsatt nøyer seg med en trang brevsprekk i døra, vil få en lapp med beskjed om å hente boka på nærmeste postkontor, der de ansatte gruer seg for overfylte hyller og endeløse køer.

Fenomenet

Fenomenet Harry Potter betraktes med skepsis av flere enn de britiske postansatte. Såkalt seriøse kritikere raser over at barn og ungdom ikke leser noe annet, amerikanske forlags- og filmfolk raser over at Harry er britisk og ikke amerikansk, og diverse religiøse grupper raser over at fenomener som magi og overnaturlige vesener behandles med humor og innlevelse.

Mot disse innvendingene står nå som før ett enkelt og altoverskyggende argument: Leserne elsker Harry. Barn og unge som ellers neppe ville åpnet en bok frivillig, sluker Harry-romanene - om ikke i en eneste jafs, så gjerne i en serie maratonetapper der det snaut nok blir tid til lekser, mat og søvn underveis.

De fire tidligere romanene er solgt i til sammen 200 millioner eksemplarer i 200 ulike land og på 55 ulike språk. Forfatteren Joanne K. Rowling, som levde i ytterst trange forhold da den første boka kom ut for seks år siden, har i dag en formue som beregnes til godt over tre milliarder kroner, og er dermed rikere enn dronning Elizabeth.

Eldre

Folk i Rowlings forlag Bloomsbury har vært bekymret for at «stamleserne» skulle falle fra, ettersom de ble eldre. De kunne ha spart seg bekymringen, for forfatteren har vært smart nok til å sørge for at åtteåringen Harry fra den første boka er blitt til fjortenåringen Harry i den femte - akkurat som den gjennomsnittlige leseren har vokst fra 8 til 14.

Når «Femmer'n» vel er i handelen, har nå 37 år gamle Joanne Rowling bare to bøker igjen før hun er i mål. Hun har allerede skrevet det aller siste kapittelet i den aller siste boka, og det er ingen hemmelighet at Harry dør til slutt.

Men før Harry, hans venner og fiender og alle vi andre er så langt, gjenstår det mye og hardt skrivearbeid. De fire første romanene tok omtrent ett år hver, men «Femmer'n» tok tre, ifølge ryktene fordi Rowling ble rammet av skrivesperre.

(NTB)

TUNG BØR Å BÆRE: Hver av bøkene veier rundt én kilo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media