Klart for samlerkamp på auksjon

Lappene vil sitte løst når Grev Wedels Plass Auksjoner holder vårauksjon tirsdag. Flere unike bilder av Frits Thaulow og Adolph Tiedemand skal ut for salg. Flere av dem for aller første gang. Hit kommer det pengesterke samlere.

- Kona ga meg kjøpeforbud

Det har aldri skjedd før at så mange som 14 Thaulow-bilder har vært lagt fram på én og samme auksjon. Og siden etterspørselen etter Thaulow har vært økende de to siste åra, er det duket for spennende budrunder når auksjonarius Hans Richard Elgheim svinger klubba i Gamle Logen.

- Til denne auksjonen har kunstnerens egen familie levert inn flere verker som aldri har vært omsatt tidligere. De stammer fra hans første kones familie, røper Elgheim.

Personlig har han størst forventning til det kjente motivet «Vår» , som Thaulow også har laget flere raderinger av. Maleriet er hentet inn fra et «ukjent sted i utlandet».

- Vi er selvfølgelig glade for å kunne presentere det på auksjonen vår. Mange samler på Thaulow, ikke bare i Norge. Hans franske elvelandskaper er populære i Europa også.

Arne Næss har tidligere fortalt i Dagbladet at han er svak for Frits Thaulow.

Det på forhånd antatt dyreste bildet på auksjonen er Gerhard Munthes «Kommer han ikke snart?» , et interiør fra kunstnerens nå nedbrente hjem på Lysaker. Bildet er forhåndsvurdert til mellom 800000 og 1 million kroner.

- Sjeldent verk

- Dette er et sjeldent verk i norsk interiørkunst og man ser slektskapet med Carl Larsson. Begge var opptatt av design og bildet kan fort gå for en pris over forhåndsvurderingen, antar Elgheim.

Adolph Tiedemand er representert med tre bilder på auksjonen. To av dem er hentet inn fra USA, via Internett. Fra California fikk Elgheim «En spåkvinne spår to unge piker» , malt i 1854. Forhåndsvurderingen er på 200000- 300000. Også «Bestemors fortelling» kom fra USA. Hos Elgheim er auksjonsrekorden for en Tiedemand 3,1 millioner. Dette bildet er forhåndsvurdert til mellom 600000 og 800000. Det siste bildet, også en folkelivsskildring, er «Fiskeren og hans datter» . Er de rette samlerne i salen eller på telefon tirsdag kveld, går det ikke for under 600000 kroner.

Kvinnerekord

Elgheim er stolt over å kunne ta litt av æren for oppblomstringen av interessen for kvinnelige 1800-tallsmalere. I fjor arrangerte han utstillingen «Harriet Backer, Kitty Kielland og de...» med stort besøk. Utstillingen ansporet eierne av bilder signert kvinnelige 1800-tallsmalere til å forstå at det lå verdier i dem. Dermed kom de fram for salg. Kitty Kiellands «Interiør med rød stol» , den hun har portrettert venninnen Harriet Backer i deres felles atelierleilighet i Paris våren 1886, er et etterspurt interiør.

- Like etter reiste de hjem og ble sommeren over hos Christian Skredsvig på Fleskum gård i Bærum. Fleskum-sommeren, med Christian Skredsvig, Eirik Werenskiold, Gerhard Munthe og Eilif Petersen, var starten på den nyromantiske perioden i norsk maleri, sier Elgheim, som er stolt over å kunne presentere flere mindre kjente kvinnelige malere også.

- Det var mange fine begavelser blant dem. Dessverre sluttet mange å male og dessverre fikk de ikke anerkjennelsen de fortjente. Mye på grunn av datidas kjønnsrollemønster.

- En helaften for de pengesterke...

- Det at vi har vært selektive betyr ikke at vi er ekskluderende. Noen bilder ligger på 300000- 400000, men vi har mange til rundt 20000- 30000. Enkelte bilder er vurdert så lavt som til 6000 kroner, og da er det innen rekkevidde for folk som ellers kjøper grafikk.

REKORD? Hans Richard Elgheim har tro på at det kan bli ny auksjonsrekord for Kitty Kielland når hennes «Interiør med rød stol» skal selges.Foto: OLE C. H. THOMASSEN