<strong>KAN VINNE OSCAR:</strong> Filmregissør Morten Tyldum er Oscar-nominert med den amerikanske storfilmen «The Imitation Game», med blant annet Keira Knightley og Benedict Cumberbatch i rollene. Foto: Endre Vellene
KAN VINNE OSCAR: Filmregissør Morten Tyldum er Oscar-nominert med den amerikanske storfilmen «The Imitation Game», med blant annet Keira Knightley og Benedict Cumberbatch i rollene. Foto: Endre Vellene Vis mer

Klart for Tyldum-thriller i Hollywood

«The Imitation Game» er favoritten til å vinne prisen for beste film, hvis man skal dømme etter antall Google-søk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Med åtte nominasjoner blir søndagens Oscar-utdeling en thriller for Morten Tyldum. Men ifølge bookmakere og mannen i gata er «Birdman» og «Boyhood» favorittene.

Foran Eastwood Natt til mandag får vi vite om Tyldums film «The Imitation Game» vinner noen av kategoriene den er nominert i: beste film, regi, mannlige hovedrolle, kvinnelige birolle, tilrettelagte manus, originalmusikk, filmredigering og produksjonsdesign.

Den var nominert til fem Golde Globe og ni British Academy Film Awards (BAFTA) uten å vinne noe. Men Oscar er gjevest og det knytter seg derfor stor spenning til om årets utdeling får et slør av norsk kulør.

«Birdman» og «The Grand Budapest Hotel» har flest nominasjoner med ni hver. Tyldum kom likevel foran Clint Eastwoods «American Sniper» og Richard Linklaters «Boyhood», som begge fikk seks.

Ved siden av Tyldum, står animasjonsregissøren Torill Kove. For tredje gang har hun seilt opp i teten i kategorien beste animerte kortfilm, i år med «Me and My Moulton». Hun er til nå den eneste norske regissøren som har vunnet en Oscar. Det var med «Den danske dikteren» i 2007.

Tøff konkurranse NTBs uhøytidelige spørreundersøkelse utenfor Dolby-teatret i Hollywood, der kaoset allerede råder på grunn av utdelingen, tyder imidlertid på at Morten Tyldum må finne seg i underdogstatus i de gjeveste kategoriene.

Rob Anderson fra Canada har mest tro på at «American Sniper» vinner beste film-kategorien. Det samme har Alex McCrystal fra Orlando.

- Det var en super film om en nasjonal helt, hevder sistnevnte om Clint Eastwoods krigshistorie om skarpskytteren Chris Kyle.

Rodrigo Xavier fra Brasil holder en knapp på Alejandro González Iñárritus beske komedie «Birdman» etterfulgt av Richard Linklaters oppvekstdrama «Boyhood».

Venninnene Emeline Moquillon og Kenya Reynolds, fra henholdsvis Frankrike og New York, er enige med ham i at det står mellom disse to i beste regi-avdelingen.

- «Boyhood» vinner, påstår Emeline.

- Nei, den var for opplagt. «Birdman» var mer original, mener Kenya.

Bonanza for spåmenn Oscar-tid er den reneste festaften for bookmakere, spåmenn og andre som stirrer seg storøyd på krystallkula.

Google melder at «The Imitation Game» er favoritten til å vinne prisen for beste film, hvis man skal dømme etter antall søk. Den er søkt mer enn dobbelt så ofte som neste film på listen, «Boyhood», og mer enn tre ganger så mange ganger som «Birdman» på verdensbasis.

I kategorien beste mannlige hovedrolle er det jevnt mellom Benedict Cumberbatch («The Imitation Game») og Bradley Cooper («American Sniper»).

Filmweb mener «Boyhood» blir beste film og at dens regissør Richard Linklater får regiprisen. Nettstedet spår at Eddie Redmayne får Oscar for beste mannlige skuespiller slik han gjorde det under BAFTA, og at Patricia Arquette («Boyhood») blir priset for beste kvinnelige birolle. Men en Oscar blir i det minste «The Imitation Game» tiltrodd, og det er for beste tilrettelagte manus.

I The Telegraphs gjennomgang er «The Birdman» flere bookmakeres beste film, foran «Boyhood» og Tyldums film. Avisas kritiker mener «The Imitation Game» er litt for lik andre filmer i samme sjanger. Han spår at «Boyhood» vinner kategorien. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer