Klart for VM i operabygg

- Her skal operaen ligge, sier Leif Terje Løddestøl, formann i juryen for operaens verdensomspennende aritektkonkurranse.

Han står sammen med juryens sekretær, sivilarkitekt Erik Engerud, midt inne i modellen over Bjørvika som publikum kan beskue fra i morgen, når utstillingen av til sammen 233 operaforslag åpner.

3000 kvadratmeter, det vil si om lag en halv fotballbane, er satt av til å vise bidragene fra arkitekter over hele verden.

Ingen narring

I går hadde juryen sitt første møte i Koksaverkstedene i Snarøyveien 73 på gamle Fornebu flyplass. Og juryen ofrer både våren og forsommeren for vår nye opera. Mesteparten av tida før vinneren utropes 22. juni, må juryen tilbringe innendørs.

- Vi står foran et hektisk og stort arbeid. Juryen skal være klar med sin vurdering 15. juni, sier Løddesøl, som nettopp har landet etter en operahelg i Paris.

- Vi skal holde alle tidstabeller og tar det for gitt at andre gjør det samme. Det er et stortingsvedtak som skal følges opp. Vi skal ikke narre verden.

Samtidig er jeg klar over at det hver måned framover kommer snubletråder. Så som giften i Bjørvika, og snart dukker det vel opp et vikingskip som skal vernes. Dette må løses underveis.

Operahelgetur

For juryens del begynner nå ekskluderingsarbeidet.

- Når vi sitter igjen med ti utkast, trekker vi inn tekniske konsulenter for vurdering av akustikk og så videre, sier Løddesøl.

Fra i morgen ettermiddag kan publikum strømme til. Denne og neste helg kan vi se arkitektenes drøm om Den Norske Opera.

Og Løddesøls oppskrift på helgetur er: Først en tur til Bjørvika, der det er satt opp skilting hvor operaen skal komme. Deretter buss eller bil til Fornebu for å se modell over Bjørvika, før man ser på operaforslagene.

- Og etterpå kan dere gå ut og se på blåveisen på Snarøya, sier Løddesøl.

Den får han knapt oppleve selv.

BJØRVIKA: - Her skal operaen ligge, peker juryformann Leif Terje Løddestøl, sammen med sekretær Erik Engerud.