Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Klart press mot NRK

- Borgen-filmen kan sette liv i fare, skrev Næringslivets sikkerhetsråd i nok et hemmelig brev til NRK. Les brevet.

(Dagbladet.no): - Bedriftene er redde for at enkeltpersoner kan komme til skade hvis programmet medfører aggressive reaksjoner fra enkelte miljøer i utlandet.


Det skrev Næringslivets sikkerhetsråd (
NSR) i et brev til NRK 8. mars i år, der de uttrykker bekymring i forhold til den omstridte dokumentaren «Et lite stykke Norge», som Erling Borgen har laget.

Det kommer fram i en artikkel i Bergens Tidende i dag.

- Burde offentliggjort brevet

Brevet har vakt reaksjoner, både hos Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, og hos filmskaperen selv. Dagbladet.no fikk kopi av brevet etter en henvendelse til Kim Ellertsen, direktør i NSR.

- Vi prøver bare å gjøre oppmerksom på sikkerhetsrisiki, vi driver ikke påvirkning. jeg forstår ikke at dette betraktes som en trussel, sier Ellertsen til Dagbladet.no.

Han stiller seg uforstående til kritikken mot brevet.


- Det er vanskelig å oppfatte innholdet i dette brevet annerledes enn som et klart press mot NRK, sier Kokkvold til BT, og er kritisk.

Han mener brevet er av en helt annen karakter enn brevet Aker Kværner sendte til NRK-ledelsen i januar.

- Brevskriveren gjør dette til spørsmål av nasjonal interesse. Dette er et brev som burde vært offentliggjort. NRK burde selv ha medvirket til det, mener Kokkvold.

- Vil kontakte advokat

- Dette brevet er nøytralt i formen, og ikke kritikkverdig i seg selv. Men som del av en total brevveksling, kan det danne et press mot redaksjonen som hindrer fri informasjon. Det har vært mange brev i denne saken, og til sammen krever det ryggrad å stå opp mot flommen, sier Magne Lindholm, høgskolelektor  i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, til Dagbladet.no.

Han mener det ser ut som NRK har blitt utsatt for betydelig press i saken om dokumentaren.

Erling Borgen reagerer på de nye opplysningene:

- Dette har vært ukjent for meg. Det er åpenbart flere enn Aker Kværner som syns filmen jeg har laget er farlig. Jeg lurer på om det har vært flere brev og kontakter til NRK. Nå vil jeg diskutere denne saken med advokaten min, sier Borgen til BT.

- KLART PRESS: Per Edgar Kokkvold mener NRK burde offentliggjort brevet fra NSR.
NYTT HEMMELIG BREV: I dag er det klart at nok et hemmelig brev, som advarer mot Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge», ble sendt til NRK.
UTTYKTE BEKYMRING: - Borgen-filmen kan sette norske liv i fare, mener Kim Ellertsen i Næringslivets sikkerhetsråd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling