- Klarte ikke slutte å tenke på kona hans

Anne Hathaway om da hun ble rørt til tårer av nobelprisvinner Liu Xiaobo.

STJERNEMØTE: Colbie Caillat (t.v.), Barry Manilow, Anne Hathaway og Denzel Washington var blant stjernene som var samlet til pressekonferansen i forkant av Nobelkonserten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
STJERNEMØTE: Colbie Caillat (t.v.), Barry Manilow, Anne Hathaway og Denzel Washington var blant stjernene som var samlet til pressekonferansen i forkant av Nobelkonserten. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Nobelkonserten er det av nobelarrangementene i Oslo og Stochholm som hvert år når flest mennesker rundt om i verden. Den blir kjøpt inn av mellom 100 og 150 land, avhengig av hvor attraktive stjerner nobelkomitéen klarer å skaffe.

I år er artistrekka ikke fullt så funklende som vanlig, men de beit kraftig fra seg under dagens pressekonferanse. Det samme gjorde vert Anne Hathaway, mens Denzel Washington viste seg fra en relativt lite verbal side.

- Jeg ble veldig overveldet under gårsdagens utdeling i Rådhuset, sa Anne Hathaway - som ble rørt til tårer av talen til Liu Xiaobo som ble lest opp i hans fravær.

Tenkte på kona
- Tragedien i hans fravær traff meg sterkt, og jeg ble rørt av de ekstraordinært poetiske ordene han skrev til kona si. Jeg klarte ikke å slutte å tenke på henne, og hvilken symbol han er for så mange mennesker, sa Hathaway.

Den harde reaksjonen fra kinesiske myndigheter som reaksjon på tildelingen, ble et av de viktigste temaene under pressekonferansen.

Og på spørsmål om hva Hathaway syntes om flere kritikeres forslag om heller å gi prisen til det kinesiske kommunistpartiet, som har løftet millioner av kinesere ut av fattigdom, svarte hun kjapt:

- Jeg synes nobelkomiteen valgte rett vinner.

Ikke mot Kina, men for menneskeheten
Artisten Jamiroquai gikk hardt ut.

LEVER ADSKILT: Liu Xiaobo og kona Liu Xia Foto:  REUTERS
LEVER ADSKILT: Liu Xiaobo og kona Liu Xia Foto: REUTERS Vis mer

- Når du deler ut Olympiske medaljer med den ene hånden, som skal symbolisere fred og internasjonal sameksistens - så kan du ikke ta det tilbake med den andre hånda. Den type bøllete oppførsel - å ikke la folk få lov til å si hva de mener - bringer ikke verden framover, sa han.

Jazzlegenden Herbie Hancock følte behov for å moderere.

- Det er mange elementer ved asiatisk kultur som vi i Vesten ikke forstår. Noe av det som er aller vanskeligst for oss å få skikkelig begrep på, er prinsippet om ikke å tape ansikt, sa han og fortsatte.

- Liu Xiaobo har selv vist i sine egne tekster at Kina beveger seg i riktig retning. Så dette er ikke en pris mot Kina, det er en pris for menneskeheten.

PÅ PRESSEKONFERANSEN: Barry Manilow (t.v.), Anne Hathaway og Denzel Washington. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
PÅ PRESSEKONFERANSEN: Barry Manilow (t.v.), Anne Hathaway og Denzel Washington. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer