Klassedelt skolevalg

Skolevalget avslører at økonomisk bakgrunn, identitet og klassetilhørighet betyr mer enn det vi får inntrykk av når politikerne taler til velgerne.

KLASSISK MØNSTER:  Høyre får som forventet større tilslutning på vestkanskoler enn på østkantskoler i Oslo. Her er Høyreleder Erna Solberg hjertelig til stede på Høyres skolevalgvake i Høyres hus.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLASSISK MØNSTER: Høyre får som forventet større tilslutning på vestkanskoler enn på østkantskoler i Oslo. Her er Høyreleder Erna Solberg hjertelig til stede på Høyres skolevalgvake i Høyres hus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Det er mer å hente ut av årets skolevalg enn at Høyre for første gang gikk seirende ut. Særlig interessant er det at elevenes velgeratferd nå i større grad er i samsvar med foreldrenes. Dermed blir resultatene fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) en formidabel forvalgsundersøkelse basert på om lag 140 000 avgitte stemmer. Som rapportert fikk Høyre og Ap flest stemmer blant landets elever. Frp kommer på en god tredjeplass. De mindre partiene, som på meningsmålingene ligger farlig nær sperregrensen, får i gjennomsnitt ganske lav score også blant elevene ved landets videregående skoler.

Når stemmene brytes ned på de enkelte skoler trer tydelige og klassiske mønstre fram. Høyre får ikke uventet større tilslutning på typiske vestkantskoler enn på østkantskoler. Tilstrømningen til Høyre er større i Oslo, Akershus, Møre og Romsdal og Rogaland enn i Trøndelag, Hedmark, Oppland, Nordland og Finnmark.

Høyre knuser alle andre partier på private gymnas, men har mindre appell på videregående skoler med mange yrkesfaglige linjer. Der troner fortsatt Ap. Det er ikke slik at ungdom følger politiske trender og moteretninger uavhengig av egen bakgrunn. Skolevalgresultatene viser at det er samsvar mellom sosioøkonomisk bakgrunn og stemmegivning.

Oslo er en delt by. De rikeste, mest velutdannede og lengstlevende bor i vest. Der er boligformuen høyest. Trolig betaler vestkantbefolkningen sin betydelige skjerv av formuesskatten. Generelt er boligprisene høye i Oslo, men de varierer sterkt innenfor byens grenser og er lavere i øst, sør og nord.

Det overrasker ikke at over 50 prosent av Fagerborg videregående skoles elever stemmer på Høyre, eller at 57 prosent av elevene ved Wang toppidrettsgymnas i Oslo gjør det, eller at 62,5 prosent av elevene ved Oslo Handelsgym gjør det. Like lite overrasker det at 53 prosent av elevene ved Bjerke videregående skole, ved inngangen til Groruddalen, stemmer Ap. Eller at 46 prosent av elevene ved Hellerud, i nærheten av Tveita, stemmer Ap, og at SV på samme skole får 11,6 prosent og at bare 8 prosent stemmer Høyre. Ved første øyekast kunne man undres over at Ap får 53,4 prosent av stemmene ved Holtet (som ligger i et pent borgerlig villastrøk i Oslo), men når vi minner om at skolen er yrkesfaglig, rimer resultatet med øvrige funn.

På de populære gymnasene i Oslo sentrum varierer bildet noe. På Kristelig Gymnasium har Høyre nesten rent flertall, mens Ap får skarve 8 prosent av stemmene. Hartvig Nissen, som ligger på Frogner (beste vest), bærer fortsatt preg av å være en «raddisskole». Der får Ap og SV nesten rent flertall til sammen. På Foss videregående, som ligger kloss inntil Akerselva, stemmer langt flere på Ap enn på Høyre. Ettersom det er fritt skolevalg, kommer elevene fra mange ulike bydeler. Dessuten vil skolenes linjefag appellere til ulike kammer i de politiske hjerter. I noen grad vil rødruss fortsatt være rødruss, mens blåruss går mer frimodig til Høyre enn noen gang.

I innvandrerrike bydeler scorer Ap, SV og Rødt høyere enn i hvitere områder. På Stovner videregående skole i Oslo stemmer 44 prosent Ap og 14 prosent SV, mens Rødt får 9,5 prosent. Til sammen har de røde partiene over to tredeler av stemmene. Bare 12,2 prosent stemmer Høyre. Motsatt er det på Treider private gymnas. Der får Høyre 48,6 prosent av stemmene og Frp 12,7 prosent. På denne skolen gjør Ap det på linje med landsgjennomsnittet, og får 23,7 prosent av stemmene.

De andre partiene er også med. Fremskrittspartiet scorer høyt og lavt på ulike skoler og har et snitt som likner på det partiet for tida har på meningsmålingene. Partiet konkurrerer med Høyre på skoler i Vestfold og i Møre og Romsdal, men har bare tidelen av Høyres oppslutning ved Asker videregående skole i Akershus. I Oslo får Frp like lav oppslutning på Stovner som på Ullern. I Olav Thons hjembygd Ål får Frp 36 prosent. Miljøpartiet De Grønne overrasker med klart svakere oppslutning enn ventet. Best resultat får partiet på Steinerskolen i Bergen.

Det sies at det mest overraskende ved dette skolevalget er at elevene stemmer nokså «normalt». De stemmer det samme som foreldrene. De ekstreme utslagene er borte. De unge er snillere, lydigere og mer konforme. Før ble skolevalgenes verdi avgrenset til å være en indikator på hvor valgvinden blåste. Nå kan skolevalget være en klar pekepinn på hvordan det hele vil gå. Ikke bare har skoleelevene fanget opp og bekreftet de rådende stemninger. Med sin stemmegivning har de trolig allerede påvirket det endelige valgresultatet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.