Klassekamp og naziskatter i god historisk roman

Kan bli en bestselger.

GOD DEBUT: Svenske Ann Syréhn Tomasevic debuterer med en god og underholdende historisk roman. Foto: GYLDENDAL
GOD DEBUT: Svenske Ann Syréhn Tomasevic debuterer med en god og underholdende historisk roman. Foto: GYLDENDALVis mer

ANMELDELSE: Den svenske journalisten Amanda ankommer Wien med en sjelden ring på fingeren. Den stammer fra det russiske tsarveldet, og er en del av en smykkesamling som nazistene skal ha stjålet fra en jødisk kvinne.

Ringen har Amanda fått i arv etter en slektning av sin eksmann. Slektningen, Lili Winckelmann, døde lutfattig, men med et maleri på veggen verd en formue. Amanda har satt seg fore å nøste opp historien til gamle Lili, som nå er død.

Store hendelser
Det skal bli en fortelling som dekker de store begivenhetene i Europa og USA i første halvdel av forrige århundret.

Fortellingen om Lili bringer oss til Alsace på slutten av attenhundretallet. Der ble Lili født inn i det velstående borgerskapet. Hun gifter seg med en østerriker og havner i Wien ved århundreskiftet. Et Wien som ikke bare var Europas kulturelle sentrum, men som med det Ungarsk-østerrikske keiserdømmets fall kom til å bli utløsende for den første verdenskrig og indirekte også for den andre.

Et dukkehjem
Ann Tomasevic følger med andre ord malen for historiske romaner, som ved siden av kriminallitteraturen nå synes å ha et umettelig marked. Hun parallellfører en kvinneskjebne fra vår tid, med en historisk kvinneskikkelse. Som vanlig i slike beretninger er det den historiske delen som blir den interessante, mens nåtidsfortellingen om Amandas liv, kan virke lett forstyrrende.

Klassekamp og naziskatter i god historisk roman

Boka har bestselgerpotensialet, men oppleves likevel ikke påtrengende bestselgeraktig. Den er godt skrevet og redelig fortalt, riktignok litt skjematisk som slike fortellinger har en tendens til å bli, men uten for mye melodrama eller sentimentalitet.

Fremst av alt har Tomasevic gjort grundig historisk og idehistorisk research. I Wien ser Lili «Et dukkehjem» og går i psykoanalayse. Skyttergravskrigen blir dekket gjennom skjebnene til Lilis to brødre.

Jødinne på flukt
Etter en personlig tragedie blir blir hun skilt fra sin første mann og gifter seg med den halvt jødiske polakken Adam. Han er oppkomling med en mystisk fortid, og bringer dem til USA, til jobbetid, rikdom og krakket. Det skal ramme Adam, Lili og deres lille sønn hardt, og Lili havner i et svensk nybyggersamfunn. Her er klassekamp og kvinnefrigjøring.

Ikke overraskende, med tanke på den mystiske ringens historie, havner Lili i Berlin under krigen. Der er Adams gamle privatsjåfør blitt nazipamp, mens hennes beste venninne er jødinne. Den historien kjenner vi jo, men også her klarer Tomasevic å holde en viss balanse. I en spennende og underholdende roman som også er et vakkert kvinneportrett.