Klassekampen angriper egen reporter

Avsløring sto i egen avis for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lørdag hadde Klassekampen et forsideoppslag som fortalte at Nils Rune Langeland har fått sponset to turer av den eksil-iranske bevegelsen Folkets Mujahedin, som av Klassekampen defineres som terrorister.

Den kjente historikeren og journalisten ble overrasket da han så Klassekampens oppslag:

- Det var mildt sagt uvirkelig, sier Langeland til Dagbladet.no.

Langelands overraskelse skyldes ikke at opplysningene var nye, en av turene hadde han allerede skrevet om - i Klassekampen.

Artikkelen i Klassekampen lørdag forteller om Langelands tur til New York i 2005, hvor deltakerne betalte 1000 kroner for reisen, mot at de deltok i en demonstrasjon i forbindelse med FNs 60-årsjubileum.

Denne turen skrev Langeland om 12. november 2005.

Fast skribent

Redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, forteller at Langeland på den tiden var fast skribent i avisen, men han mener at formålet med demonstrasjonsturen er avgjørende:

DRO PÅ SPONSET DEMOTUR: Nils Rune Langeland dro på sponset demonstrasjonstur i 2005, og skrev om det i Klassekampen. Den samme turen ble slått opp på forsiden av Klassekampen på lørdag. Foto: BJØRN LANGSEM
DRO PÅ SPONSET DEMOTUR: Nils Rune Langeland dro på sponset demonstrasjonstur i 2005, og skrev om det i Klassekampen. Den samme turen ble slått opp på forsiden av Klassekampen på lørdag. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Han var fast skribent, og leverte hver fjerde uke en tekst til spalten «Signert». Vi betaler da for hvert bidrag, og uansett hva som ville stått der, ville vi betalt. Det ville vært helt annerledes hvis han hadde reist på denne turen i samarbeid med oss for å avsløre dette systemet. Det ville vært en legitim grunn, mener jeg, men jeg oppfatter ikke at det er grunnen her, sier Braanen til Dagbladet.no.

Folkets Mujahedin er en omstridt organisasjon som blant annet står på USA og EUs lister over terrororganisasjoner. Organisasjonen fortalte deltakerne at de kjemper for demokrati og menneskerettigheter i Iran.

Ifølge Klassekampen blir Folkets Mujahedins hovedbase i Irak beskyttet av amerikanske styrker fordi organisasjonen nå hjelper amerikanerne med å hente inn etterretninger fra Iran.

- Burde opplyst

Braanen sier til Dagbladet.no at han var klar over at Langeland hadde skrevet artikkelen, og at medgir at dette er en opplysning som burde vært med i Klassekampen lørdag:

- Ja, vi burde ha fortalt at han har skrevet om dette hos oss tidligere.

Nils Rune Langeland kaller det dårlig arbeid:

- Når alt som står i teksten er skrevet av meg selv i essayistisk stil i samme avis, er det dårlig arbeid.

Raddisjenter

Langeland forteller til Dagbladet.no at han synes oppslaget ikke rammer ham som historiker og journalist, men at det går på ham som person:

- Saken er jo på en måte å skade meg, og fremstille meg som en holdningsløs opportunist. Jeg oppfatter det litt som om dette handler om meg som person. I Klassekampen jobber det mange unge raddisjenter, og de vet jo hvem jeg er, og tenker vel at nå skal de mobbe Langeland littegranne, sier han, og påpeker at hans person er langt fra så viktig som saken i Klassekampen skulle tilsi.

For Braanen er det det prinsippielle med sponsede demonstrasjonsturer som er det viktige:

- Vårt poeng med saken er å få en debatt om hvordan vi som enkeltpersoner skal forholde oss til den typen tilbud. Jeg oppfatter at det er en viktig debatt, uavhengig av at han den gangen refererte til at han har vært på en slik sponset tur. Det er hans valg. Men det er verdt å skrive om det, Sier Braanen.

Vil ha beklagelse

Langeland etterlyser en beklagelse fra Braanen og Klassekampen:

- Jeg vet ikke om jeg gidder å gjøre så mye, men Braanen burde beklage. En skal være forsiktig med å leke med folks omdømme, sier Langeland.

Braanen stiller seg uforstående til Langelands krav om beklagelse:

- Jeg skjønner ikke hva jeg skal beklage. Man kan selvfølgelig si at dette ikke er viktig nok, eller at vi ikke burde slått det opp på forsiden, det kan man alltid diskutere. Etter mitt syn er dette interessant. Nils Rune gjør ikke noe forsøk på å skjule dette, og det gjør det lettere å diskutere dette. Det er ikke så at vi har avdekket noe som er hemmelig. Men for meg er det like interessant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer