Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klassekampen beklager

- Vi har gjort en feil, sier Bjørgulv Braanen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dagens Dagbladet og Aftenposten går Shabana Rehman og Nina Witoszek til kraftige angrep på avisa Klassekampen.

- Klassekampen sprer ren løgn om en fri, uformell gruppe som vil utdype samfunnsdebatt. [...] Store overskrifter og våre bilder på første side sier til alle fanatikere som vil ta oss: vær så god, her har dere Shabana og Nina, spis dem til frokost og spytt dem ut. [...] Ved å framstille oss som anti-islamske, blokkerer Klassekampen et initiativ som har dreid seg om ytringsfrihet og dialog, hevder Rehman og Witoszek i Dagbladet i dag.

Bakgrunnen for saken er at Klassekampen i lørdagens avis betegnet et møte Rehman, Witoszek og Hans Rustad inviterte til om antisemittisme som et anti-islamsk nettverk.

Legger seg flat

Klassekampens redaktør Bjørgulv Brannen innrømmer nå at avisen burde håndtert saken annerledes.

- Vi har gjort en feil. I den grad vi mener dette er et anti-islamsk nettverk, burde vi ha skrevet det som en kommentar, ikke brukt karakteristikken i en nyhetssak, sier Klassekampens redaktør til Dagbladet.no.

Braanen vil ikke kommentere at Rehman hevder oppslaget har ført til drapstrusler:

- Nei, jeg skal vel ikke kommentere det. Det er vel en framstilling av hennes egen følelse, sier han til Dagbladet.no.

Religion

I dagens leder i Klassekampen henviser Braanen til debatten omkring drapet på nederlandske Theo van Gogh, da Rehman hevdet at det var religion som drept filmskaperen. Han mener det er et eksempel på at Rehman er en talsmann for en langt tøffere anti-islamsk linje i den norske offentligheten.

- Jeg kan vise til Dagbladets egen polemikk mot Rehman i Theo van Gogh-saken. Diskusjonen dreier seg om man kan si at religion i seg selv fører til for eksempel terror, om det er religionen som skaper selvmordsbombere. I så måte minner Rehmans argumentasjon om anti-kristne posisjoner, sier Braanen til Dagbladet.no.

Men redaktøren understreker samtidig at han ikke vet hva Rehman mener om dette i dag.

- Disse to kvinnene har selv innvandrerbakgrunn, bør ikke de kunne diskutere for eksempel patriarkalske strukturer i egne miljøer?

- Jo, for all del! Jeg har stor respekt for Shabana Rehman. Men det at man er fra en innvandrerkultur, betyr ikke at man ikke kan være uenig i deres standpunkter, sier Braanen.