Klassekampen har fått et festskrift

Mye organisasjonshistorie, litt tynt med refleksjon.

KLASSEKAMP før Klassekampen.  Avisas sentrale opphavsmann Tron Øgrim løper fra politiet utenfor Stortinget under en ulovlig demonstrasjon mot Vietnam-krigen i april 1968. Foto: Arild Hordnes / NTB / SCANPIX
KLASSEKAMP før Klassekampen. Avisas sentrale opphavsmann Tron Øgrim løper fra politiet utenfor Stortinget under en ulovlig demonstrasjon mot Vietnam-krigen i april 1968. Foto: Arild Hordnes / NTB / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Klassekampen er et helt spesielt mediefenomen, det ser man fort når man vender blikket ut fra Norge. Det er langt mellom publikasjoner som har overlevd fra den maoistiske ungdomsrørsla, og at det finnes en dagsavis med røtter i marxisme-leninisme er unikt. Årsaken til at dette er gått så bra, kan ikke skyldes nordmenns forkjærlighet for kommunismen, for den har aldri slått helt an. Det må snarere skyldes det avisa har vært i tillegg til å være seg selv.

Nå har avisa fått sin ca 43-årige historie skrevet. Det er blitt et festskrift, selv om vi ikke har noe jubileum, og boka er mer av en organisasjonshistorie enn en undersøkelse av ideer, former og politikk. 

Propagandakanal I starten var Klassekampen mest av alt propagandakanal for ml-rørsla, men da Tron Øgrim og hans kumpaner tok den uhørte beslutningen å omdanne det smale talerøret til dagsavis, ble det nødvendig å utvide feltet betraktelig. I den tidlige perioden som dagsavis gikk det friskt for seg: økonomien var kaotisk, partiet ville detaljstyre redaksjonen, og en masse nye skribenter måtte aktiviseres, ikke minst de legendariske arbeiderkorrespondentene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer