Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klassikere på DVD

Sommeren er tid for å lese. Men det går også an å se ei bok. Her er ti aktuelle DVD-utgivelser bygd på verk fra litteraturhistorien.

GULLIVERS REISER: Jack Black i «Gullivers reiser», en film der handlingen er lagt til vår egen tid. Foto/Copyright: 20th Century Fox
GULLIVERS REISER: Jack Black i «Gullivers reiser», en film der handlingen er lagt til vår egen tid. Foto/Copyright: 20th Century Fox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  Homer: «Odysseen» Andrej Kontsjalovskij har regissert denne nær tre timer lange filmen, bygd på et av verdens mest fantastiske diktverk. Originalen antas å være forfattet av den blinde dikteren Homer, som levde rundt 800 f.Kr. Eposet forteller om en av heltene fra krigen ved Troja, Odyssevs, hans ti år lange ferd på havet og hans hjemkomst til Itaka. Armand Assante framstiller Odyssevs, som møter både uhyrer, fristerinner og mildt sagt lunefulle farvann. Historien er filmet flere ganger, denne versjonen er slett ikke den verste.

Miguel de Cervantes: «Don Quixote» John Lithgow, seinest sett som seriemorder i TV-serien Dexter, gjør her en helhjertet innsats som drømmeren Don Quixote, som har forlest seg på ridderromaner, mens Bob Hoskins spiller hans væpner Sancho Panza. På sin trofaste hest Rocinante rir helten gjennom Spania, mens han tror at han er en fryktløs ridder. Hans legendariske kamp mot vindmøllene er blitt en metafor som står seg. Peter Yates har regissert denne utgaven av fortellingen som først så dagens lys i 1605 og regnes som verdens første roman.

Daniel Defoe: «Robinson Crusoe» Dette er en 13 episoders TV-serie, bygd på Daniel Defoes verk fra 1719. Den opprinnelige «Lost», reklamert med som det 17. århundrets MacGyver. Philip Winchester spiller den forliste Robinson og Tongayi Chirisa spiller hans tjener Fredag. Eksotisk, spennende og med vakker skildring av den blendende naturen Robinson tross alle problemer er omgitt av.

Jonathan Swift: «Gullivers reiser» Swifts beske samfunnssatire fra 1726 har vært filmet i mange versjoner. Den nyeste er denne moderniserte utgaven med Jack Black i hovedrollen. En barnefilm, regissert av Rob Letterman. Enkelte vil nok foretrekke en versjon fra 1995, som også utgis i disse dager. Den er regissert av Charles Sturridge og er mer av et klassisk kostymedrama på tre timer. Rollelista inkluderer Ted Danson som Gulliver, og ellers størrelser som Peter O?Toole, John Gielgood, Edvard Fox, Omar Sharif og Geraldine Chaplin.

Charles Dickens: «To byer» Charles Dickens skrev så detaljert og grafisk at man nesten får følelsen av å se scenene for seg på sitt indre lerret. Han er en av de suverent mest filmatiserte forfatterne i historien. Hele 314 filmer er bygd på hans verk. «The Tale of Two Cities» kom i 1859 og henter handling fra den franske revolusjonen. Hovedpersonen flykter fra guillotinen, men støter på andre vanskeligheter — av mer romantisk karakter.

Wilkie Collins: «Månestenen» Boka denne filmen er bygd på, regnes for å være en av de første fullkomne kriminalfortellingene i britisk litteratur, skrevet i 1868. Mystikk og eksotisme danner et bakteppe for handlingen, som kretser rundt en enorm diamant kalt «The Moonstone». Her spares det ikke på konfekten. Handlingen spenner fra India til England og foregår i et typisk britisk overklassemiljø. Kjoler og flosshatter, med andre ord.

Thomas Hardy: «Fjernt fra byens larm» Denne elegante romanen fra 1874 av den britiske landsbygdas store dikter Thomas Hardy er filmatisert fire ganger opp gjennom historien, mest klassisk med Julie Christie og Terence Stamp i 1967. Her spiller Nigel Terry og Jonathan Firth hovedrollene. Et kjærlighetsdrama om stolthet, mot og fordommer. Samtidig kommer en av de åtte filmutgavene av Hardys bok «Tess av slekten D?Urberville» (1891) ut på DVD, filmatisert av Ian Sharp. Seinere i sommer lanseres Roman Polanskis «Tess» med Nastassia Kinski fra 1979.

Henry James: «Portrett av en dame» Jane Campion fra New Zealand, som fikk Gullpalmen i Cannes for filmen «Piano» (1993), lagde i 1996 denne versjonen av Henry James klassiske roman fra 1881 om den amerikanske, frihetssøkende kvinnen Isabel Archer. Hun spilles av Nicole Kidman, mens John Malkovich, Christian Bale, Viggo Mortensen og John Gielgood fyller de mannlige hovedrollene.

Jack London: «Ulf Larsen» Helt fra 1913 har regissører kastet seg over Jack Londons sjødrama, utgitt i 1904. Dette er en TV-serie fra 2009, med Sebastian Koch som psykopaten Ulf Larsen, kaptein på en selfangstskute, en hardhudet mann som motvillig tar om bord to skipbrudne. Snart oppstår konflikter mellom skipperen og de nyankomne. Tim Roth og Neve Campbell er blant skuespillerne i dette skumsprutende dramaet, regissert av Mike Barker.

Hans Helmut Kirst: «Offisersfabrikken» Den produktive og populære tyske forfatteren Hans Helmut Kirst var offiser i den tyske hæren under andre verdenskrig. Han hadde med andre ord gode forutsetninger for å skrive den avslørende romanen «Offisersfabrikken» (1960), som går bak kulissene i siste fase av andre verdenskrig. Offisersfabrikken er en skole, der unge menn utdannes til å bli kanonføde.

ODYSSEEN: Armand Assante spiller den greske helten, i en tid da gudene styrte menneskenes skjebner.
ODYSSEEN: Armand Assante spiller den greske helten, i en tid da gudene styrte menneskenes skjebner. Vis mer
STERK DAME: Nicole Kidman spiller glansrollen i filmen bygd på Henry James' «Portrett av en dame».
STERK DAME: Nicole Kidman spiller glansrollen i filmen bygd på Henry James' «Portrett av en dame». Vis mer