Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klassisk actionfantasy

Alk og Ilke på nye eventyr.

BOK: Det kommer ikke ut mye norsk fantasy, og av det lille som finnes er det bare Ruben Eliassens bøker om alvebarna Alk og Ilke som kan sies å ha en virkelig stor leserskare.«Utfrielsen», fjerde bok i «Phenomena»-serien, er antakelig den mest etterlengtede bokutgivelsen i år - Eliassens trofaste unge lesere får ikke nok av eventyret.

Lillebror

De to profetiomtalte alvebarna er fortsatt på sin lange vandring rundt i landet Aldra, men nå trues hele alvefolkets eksistens av den onde trollmannen Tarkan. Det går i første omgang ut over en liten alv som Alk og Ilke aldri har hørt om - deres egen lillebror Akai. Han ble født etter at søskenparet forsvant fra alvelandsbyen, og han og foreldrene og de andre alvene er mortokenes slaver. Men mortokenes høvdingsønn er en gammel venn av våre helter. Alk og Ilke har som vanlig med seg et assortert utvalg av medhjelpere - her er trollmannen Sha-ra, vinterbjørnen Arol og, ikke minst, trønderjenta Millian, som ble plukket opp da «Phenomena»-gjengen inntok Trondheim i forrige bok. Millian er for øvrig denne bokas mest underspilte person, hun har et potensial som Ruben Eliassen bør utnytte bedre ved neste anledning.

Leservennlig

Hemmeligheten bak «Phenomena»-suksessen er ikke vanskelig å forstå: Historien er enkel og leservennlig, den har mye action og stadige uventede hendelser. Det er et helt klassisk fantasy-oppsett: Fortellingen strekker seg over x antall bøker, hovedpersonene og deres venner opplever kontinuerlig spennende og farlige ting i nye omgivelser, men de er likevel hele tiden på vei mot et endelig og uunngåelig oppgjør med de onde, et oppgjør som vil finne sted i siste bok. Ruben Eliassen bruker (som vanlig) lite plass på å beskrive steder og landskap, dette er handling-handling-handling, et svært effektivt middel for å få ellers motvillige lesere til å sluke bøkene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media