Klassisk actionøvelse

Terning4

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Liam Neeson har bygget seg opp en solid karriere på å spille forskjellige avskygninger av den bleke, godt voksne mannen med evig sorg i hundeøynene. Det gjør inntrykk å se ham slik nå, etter nyheten om at filmstjernen mistet kona Natasha Richardson, moren til sine to sønner, i en skiulykke for halvannen uke siden. I «Taken», som ble spilt inn lenge før ulykken, har Neeson fått seg pistol, en stor en, samt inngående kjennskap til kampsport og bilkjøring gjennom eksplosjoner.

Og det funker. Litt på samme måte som Matt Damons barneansikt gjorde Jason Bourne til noe særegent, tilfører det bekymrede, faderlige oppsynet til Neeson en dimensjon til den klassiske actionhelten og gjør at det føles overrumplende når han river opp pistolen.

Trygt valg

Ellers er det ikke mye overrumplende ved «Taken», som er bortimot det tryggeste valget du kan gjøre når du sitter foran PC-en kveld og lurer på om du skal finne på et eller annet og egentlig bare vil bli underholdt og vurderer å sette på «Die Hard» for femte gang. Filmen er en klassisk actionøvelse med biljakter og nærkamper, og kulminerer i en konfrontasjon der vår mann må hamle opp med en sjeikliknende skurk og en armada av livvakter med svarte skinnjakker i luksuriøse omgivelser.

Neeson spiller Bryan Mills, en forhenværende CIA-agent som får anledning til et raskt comeback når datteren Kim (Maggie Grace fra «Lost») blir kidnappet i Paris, av en bande som har spesialisert seg på å kidnappe knisende blonde tenåringer til en trafficking-geskjeft av det mer eksklusive slaget.

Høyt tempo

Genève-konvensjonen er behendig satt til side: Den rasende faren tyr uten å kny til brutal elektrisk tortur i jakten på datteren. Regissør Pierre Morel holder tempoet oppe og styrer i stor grad unna føleriet som skjemmet filmer som «Mission: Impossible III». Så kan det heller innvendes at han skaper litt lite friksjon: «Taken» ville tjent på å gi Liam en mer verdig nemesis, en utfordrende skurk med energi og personlighet som kunne bydd helten på skikkelig motstand.

Men det er ikke så farlig. Du vet jo hvem som vinner uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer