UKRAINA: Det er uklart hvem som sto bak nedskytingen av flyet, skriver Bjørn Nistad.
UKRAINA: Det er uklart hvem som sto bak nedskytingen av flyet, skriver Bjørn Nistad.Vis mer

Klassisk brønnpissing

Braanen og KK er ikke ofre for russisk propaganda.

Meninger

I sin kommentar «Har det gamle fyrtårnet i Kreml ennå draget på venstresiden - også i Norge?» (31. mai) opptrer Aage Borchgrevink som en klassisk brønnpisser. Han viser til en finsk rapport om russiske informasjonsstrategier, trekker frem omtalen av svenske medier og beklager at den ikke også tar for seg norske aviser, slik at Klassekamp-redaktør Bjørgulv Braanen kunne ha fått sitt pass påskrevet som en som har latt seg lure av russisk propaganda.

For å underbygge fremstillingen av Braanen som et offer for russisk propaganda viser Borchgrevink til ledere i Klassekampen der Braanen kaller konflikten i Ukraina et geopolitisk spill, anklager Vesten for å ha opptrådt aggressivt og gir Kiev-regimet skylden for utbruddet av borgerkrig i Ukraina. Borchgrevink kommer ikke med noen argumenter for hvorfor Braanens syn på konflikten i Ukraina er galt. I stedet later han som om han har avslørt uhyrlige påstander som Klassekamp-redaktøren burde skamme seg over og ta avstand fra – og krydrer det hele med påstander om at Braanen må ha nudler i ørene.

Til tross for russisk «tåkelegging» er det veldokumentert at det var et russisk rakettbatteri som sommeren 2014 skjøt ned et malaysisk passasjerfly over Øst-Ukraina, erklærer Borchgrevink. Deretter siterer han fra en leder i Klassekampen der Braanen skriver at det på ingen måte er godtgjort at det var Russland som sto bak nedskytingen. En plump form for brønnpissing, men på dette punkt er det faktisk mulig å arrestere Borchgrevink.

Pr i dag er det uklart hvem som skjøt ned det malaysiske flyet. Eller tror noen at 60 prosent hadde stemt nei til ratifisering av assosieringsavtalen mellom EU og Ukraina ved folkeavstemningen i Nederland 6. april i år dersom det fantes beviser for at Russland var ansvarlig for en flytragedie som kostet 193 nederlandske statsborgere livet, slik Borchgrevink hevder? Ville ikke nederlenderne ha vist fingeren til Putin ved å stemme ja?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.