Klassisk eksport

En million lyttere på BBCs klassiske radiokanal har deltatt i en avstemning om tidenes musikkstykke. De har også rangert sine hundre favorittkomponister.

Grieg og Peer Gynt kom på 19. plass. Grieg blir også sett på som den 26. beste komponisten i verden.

Slike kåringer skal ikke tas for noe annet enn det de er, småmorsomme.

  • Mer morsomt er det å lese britiske aviser for å se hva de får med seg fra Norge. Og det er bare å beklage. Det er svært sjelden det står noe om for eksempel Bondeviks «den smale sti»-politikk eller Jaglands «den motsatte vei»-politikk. Sorry!

Det skrives også fælt lite om hvor flinke vi nordmenn er til å lage popmusikk. Hvis populærmusikk nevnes, så hentes dette fra underskogen. Jazzprosjektet Supersilent har vi lest om. Har du?

Klassisk og samtidsmusikk er også viet relativt stor spalteplass sammenliknet med norske aviser. Ultimafestivalen ble godt omtalt i The Times under tittelen «Oslo viser kulturelle muskler».

Pianisten Leif Ove Andsnes hadde nylig konsert i London med bravorop både i sal og i avisa The Guardian.

Håvard Gimse med cd-plata «Sibelius' pianokonserter» blir av The Independent sett på som fargerik og spennende. Gimse blir omtalt som en pianist som tilfører finnens verker et høyst personlig preg, originalitet og temperament. Bravo.

  • Og. Om ei drøy uke blir det mer norsk kultureksport.

Jan Garbarek spiller i monumentale Royal Albert Hall sammen med Hilliard Ensemble. Garbarek & co. er ute på en øyturné.

Jazzgjengen Ketil Bjørnstad, Jon Christensen, David Darling og Terje Rypdal er invitert til den store jazzfestivalen «The Sea» i London.

Nasjonalballetten/Den Norske Opera kommer over med en storslagen oppsetning av «Romeo og Julie», Jo Strømgren Kompani med fotballdansen «A Dance Tribute to the Art of Football».

I tillegg skal Unn Magritt Nordseths Danseproduksjon, Passage Nord og Baktruppen forsøke å gi londonerne et tupp i tupeen. Bra blir det også å høre gitaristen Knut Reiersrud på den intime bluesklubben 12-Bar Club.

  • Litt seinere i høst skal RBK-fiolinisten Arve Tellefsen, sammen med Nidarosdomens guttekor, fylle St. Martin-in-the-Fields med en gratis lunsjkonsert og en kveldskonsert (ikke gratis).

DD MM Kongen og Dronningen vil for øvrig være til stede på to av evenementene, blant annet «Romeo og Julie» i prestisjefylte Sadler Well's. Harald og Sonja er også booket inn, sammen med representanter for det britiske kongehuset i Royal Albert Hall. Med andre ord, de beste kongene er også Regent for jazzistene. Bebop Sonja!