Klassisk for folket

Britiske Isobel Cooper (25) er det nyeste tilskuddet til floraen av unge, kvinnelige sangere som blander klassisk og pop med stor suksess. - Det viktigste er at musikken er tilgjengelig for alle, mener Isobel.

Eller Izzy, som hun kaller seg. Hun er i Norge på snarvisitt for å opptre i TV2s fadderaksjon i kveld.

- Jeg er utdannet i klassisk sang, men samtidig er jeg vokst opp med musikk som Pink Floyd, som selvfølgelig har påvirket meg. Derfor har jeg ingen motforestillinger mot å blande forskjellige stilarter i musikken min, selv om det sikkert irriterer noen. Jeg har forresten merket lite til den kritikken, jeg har stort sett fått positive reaksjoner.

Oppdaget i kor

Izzy ble oppdaget da hun sang i skolekoret, og har allerede to plater på samvittigheten. «Libera Me» fra 1998 gikk til topps på de britiske listene for klassisk musikk på bare fire uker, og nå er hun aktuell med oppfølgeren «Ascolta».

- Jeg elsker å synge musikk fra forskjellige sjangrer. Arier, folkemusikk, keltisk, hva som helst, sier Izzy, som heller ikke er fremmed for tanken på å gjøre mer moderne ting.

- Craig Leon, som har produsert begge platene mine, har tidligere vært produsent for blant andre Blondie.

En ny Brightman

I Storbritannia blir Izzy stadig oftere nevnt i samme åndedrag som Sarah Brightman og Charlotte Church.

Alle tre er sopraner og lever av å gjøre klassisk musikk lett tilgjengelig.

- Jeg mener at jeg gjør noe bra for den klassiske musikken. På plata synger jeg for eksempel «Signore Ascolta» fra «Turandot» av Puccini. Det kan jo hende at noen liker den så godt at de går og kjøper hele operaen.

CROSSOVER: Isobel Cooper, eller Izzy som hun kalles, er klassisk utdannet sopran med sans for pop. - Jeg ser ingen motsetninger mellom Puccini og Pink Floyd, sier hun.