Klassisk gru

Men her kommer et knippe filmer som alle fortjener betegnelsen. Ikke nødvendigvis fordi dette er stor kunst, men for den kulturelle betydningen de har hatt. For hva hadde vel Frankenstein, Dracula, Mumien og Operafantomet vært uten Universals filmer om dem?

For 800 kroner får du restaurerte utgaver av de ovenfor nevnte, i tillegg til «Den usynlige mannen», «Creature from the Black Lagoon», «The Wolf Man» og «The Bride of Frankenstein». De kan også kjøpes enkeltvis, men da blir stykkprisen høyere.

Alle filmene, med unntak av «Creature» fra 1954, er laget på 30- og 40-tallet, den gang Universal-logoen nesten var ensbetydende med skrekk og gru. Sett med dagens øyne er her også mye humor. Ofte ufrivillig, men likevel. Til dels imponerer også effektene, spesielt når man vet hvilke tekniske hjelpemidler som fantes den gang.

Det er også at Universal har tatt seg bryet med å gi alle filmene følgekommenar, samt grundige, informasjonstette og underholdende dokumentarer om hver enkelt film. En kan like det eller ei, men dette er kulturhistorie på sitt beste- og desidert mest underholdende. Anbefales varmt.

KLASSIKER: «Mumien» er bare en av åtte klassiske grøsserfilmer du får i denne boksen.