Klassisk Hitchcock

Søndag sender NRK 2 Alfred Hitchcocks klassiker «Med hjertet i halsen» fra 1959. For godt voksne TV-seere blir det et gjensyn med en av hans aller beste filmer. For den blaserte TV- og videogenerasjonen er det en god anledning til å se hva som fikk folk til å sitte som spikret til kinosetene for nesten 40 år siden.

Rammen om filmens handling er typisk for Hitchcocks filmer: Konfrontasjon mellom uskyld og onde intriger.

I «Med hjertet i halsen» er det reklamemannen Roger Thornhill fra New York, spilt av Cary Grant, som får gjennomgå. Ved en feiltakelse blir han innblandet i både spionasje og mord. Etter først å ha blitt tatt for å være spionen George Kaplan, blir han forfulgt over hele USA av en spionliga som tror han er en dobbeltagent. Uheldigvis kan han ikke gå til politiet, ettersom de også er på jakt etter ham. De mistenker ham for å være leiemorder.

Grants fjerde

«Med hjertet i halsen» er imidlertid ikke bare en thriller. Den er også ganske morsom. Hovedrolleinnehaver Cary Grant, som her spilte i sin fjerde og siste Hitchcock-film, karakteriserte den selv som en komedie.

Den heseblesende handlingen er spekket med dialoger og replikker som bør få noen hver til å trekke på smilebåndet. Og når den sensuelle Eve Kendall, spilt av Eva Marie Saint, lar den jagede reklamemannen overnatte i sin sovekupé på toget, er heller ikke romantikken langt unna. Men ettersom ingen i en Hitchcock-film er hva de utgir seg for å være, er det så som så med parets amorøse potensiale.

Filmen fikk god mottakelse både av publikum og kritikere da den hadde premiere i 1959. Den ble i tillegg nominert til fem Oscar-priser, men fikk ingen. Også Dagbladets anmelder den gangen var begeistret, og nølte ikke med å beskrive filmen som «... det mest fabelaktig spennende denne mystery-filmens gyserkonge noensinne har laget».

Om spenningsnivået gir dagens TV-seere pusteproblemer, er vel heller tvilsomt. Det betyr imidlertid ikke at filmen er noe mindre god i dag enn for nesten 40 år siden. Og Hitchcocks egen scene? Se etter en mann som ikke rekker bussen helt i filmens begynnelse.