Klassisk i løs vekt

Blant årtusenskiftets mer bisarre avfødelser (når kommer millenniumpølsa og millenniumoppvaskbørsten? ) er en 3-CD-boks med tittelen «The best classical album of the millennium ... ever!». Det høres ut som et postordrekatalog-vræl, men bak utgivelsen står gigantselskapet EMI, og et mer utilslørt frieri til dem som synes klassisk musikk er «koschli' bakgrunnslyd», finnes knapt på denne siden av Naxos.

  • Nå er det ikke selve musikken som er bisarr på « årtusenets beste klassiske album... noensinne!» Musikken er god som gull og har bestått tidas drøvtyggende tann så det holder. Det bisarre er konseptet: 57 smaksprøver, de fleste på mellom to og fem minutter, inndelt i følgende kategorier: «Relaxing» (CD 1), «Vocal» (CD 2) og «Epic» (CD 3). Det skulle bety «avslappende», «med sang» og «episk», det siste forstått som storslått og ikke så rent lite patosfylt.
  • Er du stressa og anspent i brystregionen nå på tampen av et slitsomt årtusen? Da kan du løye'n med for eksempel 2' 45 fra åpningen av largosatsen i Dvoraks 9. symfoni, spilt av Oslo-Filharmonikerne/Mariss Jansons, før avslappingen overlates Elgars «Nimrod» i 3' 54 med London Symphony Orchestra og Sir Adrian Boult. Er du ikke avspent og harmonisk til sinns da, venter en dæsj Beethovens «Måneskinnssonate» - her å oppfatte som en slags musikalsk Tigerbalsam.
  • Det skal i rettferdighetens navn gjentas at denne musikalske vinsmakingen (gurgle, skylle, spytt ut) består av 57 munnfuller edel årgangsvare, og at servitørene tilhører de fremste i faget, fra Menuhin og Gilels til du Pré og Dame Janet Baker. EMIs arkiver er store og ikke nedbetalt flere ganger enn at de tåler en pressing til, og som ekte norskinger kan vi jo ta millenniumbølgen i pur begeistring over at Oslo-Filharmonien er representert med ikke bare Dvorak, men også Wagner («Valkyrierittet» - episk) og Tsjajkovskij (slutten av «1812-ouverturen» - episk).
  • Overrasker det at det 20. århundrets musikk er nesten fraværende på « årtusenets beste klassiske album... noensinne!»? Nei da, men la oss ikke hisse oss opp. 1000-, 1100- og 1200-tallet kommer ikke bedre ut, de, og vårt svinnende hundreår blir sikkert bedre representert når neste millenniumboks skal lanseres, sånn rundt 1. desember 2099. Dit går det fort, bare vi kommer over nyttår.i