KOMMENTARER

KOMMENTAR KLASSISK:

Klassisk musikk i dag er mer opptatt av å logre og lystre enn å forarge

Det er tid for en revolusjon i den klassiske musikken.

KORK: Kringkastingsorkestret - KORK - er blant orkestrene som skiller seg ut positivt ved å ta nye grep. Foto: Anna-Julia Granberg
KORK: Kringkastingsorkestret - KORK - er blant orkestrene som skiller seg ut positivt ved å ta nye grep. Foto: Anna-Julia Granberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Norge bruker store ressurser på opera og symfoniorkestre. Mange ansatte – kunstnere og stab – skaper i denne sjangeren forutsigbare opplevelser i en gammelmodig estetikk. Når du betaler fem hundre kroner for en billett i operaen, er dette bare en brøkdel av de reelle kostnadene. Det offentlige finansierer resten.

Rammebetingelsene for norske orkestre er bedre enn i mange andre land. Orkestrene har sterk offentlig støtte, men er samtidig en del av et internasjonalt arbeidsmarked. I våre ensembler er det musikere fra hele verden, og mange slår seg ned for godt i Trondheim, Stavanger eller Tromsø.

Betydelig offentlig støtte til kulturtiltak i Norge er ikke noe nytt fenomen, men det er en fare for at de store institusjonene blir kunstnerisk likegyldige når det er pengene som rår. Det samme trygge basisrepertoaret framføres med de samme utøverne hele tiden. Beethovens 5. og Tsjaikovskijs 4. symfoni. Besøkstall er blitt viktig for å rettferdiggjøre tilskudd, mens turneer i utlandet er den store gulroten som frister. Dermed halser orkestrene etter de samme pengene og vil vise seg fram på de samme scenene ute i verden med det samme repertoaret. Fortrinnsvis skrevet for 100-200 år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer