ANALOG & DIGITAL: The Beatles, her foreviget på vei i «feil» retning under fotoseansen til «Abbey Road»-omslaget, er ute i årets mest omtalte samleboks på vinyl. Foto: Reuters/Scanpix
ANALOG & DIGITAL: The Beatles, her foreviget på vei i «feil» retning under fotoseansen til «Abbey Road»-omslaget, er ute i årets mest omtalte samleboks på vinyl. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Klassisk pop og norsk postpunk i vinylåret 2012

Hva er egentlig analog lyd? Årets store vinylbegivenhet var The Beatles-boksen, presset fra digitalt kildemateriale.

Vinylplatas renessanse har vært en fin, liten oppmuntring for platebransje, artister og musikkjøpere de siste åra. Det handler nok mer om signaleffekt enn omsetningstall, men 2012 føltes likevel som året vinylen etablerte seg på et nytt nivå. I hovedstaden manifestert gjennom livlig aktivitet i platebutikken Big Dippers nye, flotte butikklokale i Møllergata, og Tønsberg-baserte The Gardens nyåpnede filial i Skippergata. I Bergen nyåpnet klassikeren Apollon - med alkoholservering.

Noe skal man jo leve av. I håp om å selge mer musikk i fysisk format, har kvalitetsetiketten Hubro varslet at de fjerner musikken sin fra strømmetjenester som Wimp og Spotify. Jeg er meget usikker på om det er riktig vei å gå, men la oss kalle det enda en grunn til å sikre seg noen av Hubros vinylutgivelser i grenselandet mellom pop, jazz, folk og improvisasjonsmusikk. Pressingene er på tjukk kvalitetsvinyl, skjønt mitt første eksemplar av «Salmesykkel» med pianojazztrioen Moskus var noe vindskjev. I flat utgave låt den flott, med en leken tilnærming til et etter hvert ganske veletablert nordisk jazzkonsept. Sammen med den bekmørke singer/songwriteren Jessica Sligters «Fear And The Framing» og kombinasjonen av postrock, folk og pedal steel på «1982 + BJ Cole» var den blant høstens mest vitale norske vinylutgivelser.

POSTPUNK: Klasikkeren «Kjøtt» med bandet med samme navn er ebdelig nyutgitt på vinyl. Her i storsalen på Chateau Neuf i 1979. Fra venstre Jøran Rudi, Per Tro, Helge Gaarder og Erik Aasheim. Bak Michael Krohn på trommer. Foto: Privat
POSTPUNK: Klasikkeren «Kjøtt» med bandet med samme navn er ebdelig nyutgitt på vinyl. Her i storsalen på Chateau Neuf i 1979. Fra venstre Jøran Rudi, Per Tro, Helge Gaarder og Erik Aasheim. Bak Michael Krohn på trommer. Foto: Privat Vis mer

Ingen her hjemme lager flottere vinyl enn Rune Grammofon. Arve Henriksens «Solidification» er en gedigen boks med Kim Hiorthøy-design og 7 LP-plater med audiofil lydkvalitet, presset i begrenset opplag. Her får man Henriksens tre tidligere Rune-album, alle med bonusspor, samt det nye albumet «Chron», som bare er å finne i denne boksen. De som eventuelt måtte mene at Henriksens arktiske jazzlandskaper nytes best digitalt, får med på kjøpet to dvd-plater med all musikken i cd-kvalitet og som høyoppløste FLAC- og WAV-filer i 24/44 eller 24/96 oppløsning. Slik skal det gjøres.

Det er flere veier til vellyd. Neil Young sverger til rørforsterkere, spolebånd og miksing og mastring på vintage analogt utstyr. Den mektige fuzzfesten «Psychedelic Pill», årets andre vinylutgivelse fra Young og hans Crazy Horse, er presset på fem platesider, med en kunstgravering på den sjette. Episk, så til de grader at det 27 minutter lange åpningskuttet må fades på slutten av side én og startes opp igjen på side to.

HELANALOG: Neil Young spiller inn patene sine på gamlemåten. Så også med den triple LP-utgaven av «Psychedelic Pill» med Crazy Horse. Foto: Scanpix
HELANALOG: Neil Young spiller inn patene sine på gamlemåten. Så også med den triple LP-utgaven av «Psychedelic Pill» med Crazy Horse. Foto: Scanpix Vis mer

Det norske plateselskapet 2L tar den digitale ruten. Overført til stereo og vinyl via 352.8 kHz 24 bits digitalformat og Direct Metal Mastering-teknologi er den opprinnelige multikanalsinnspillingen av Trondheimsolistenes «Souvenir part II» blitt pur, Grammy-nominert vellyd. En indikasjon på at svært høyoppløst digitallyd bevarer svært mye eller alt av musikkens «analoge» kvaliteter, om ikke den helanaloge karmaen.

Apropos digitalt: Årets snakkis var The Beatles-boksen med hele katalogen remastret på 180 grams vinyl. I min anmeldelse skrev jeg at det lydmessige spranget fra den høyoppløste 24-bitsutgaven som kom på grønn, epleformet minnepinne i 2009 ikke var spesielt stort. Kanskje ikke så rart, når det i etterkant er kommet fram at vinylen ble skåret fra digitale filer i nøyaktig samme kvalitet som på minnepinnen, og ikke fra de enda mer høyfrekvente originalfilene som ble lagret da de uerstattelige masterbåndene ble tatt fram fra hvelvet og kopiert i 2009. En skuffelse for audiofile purister som allerede var misfornøyde med at prosessen ikke var helanalog, og med at produsentene hadde gått ganske langt i å endre lydbildet fra de glitrende engelske originalpressingene. På den annen side låter mange av platene i boksen svært bra, og den medfølgende boka er spektakulær.

GEDIGEN: Arve Henriksens «Solidification» er en gedigen vinylutgivelse på kvalitetsselskapet Rune Grammofon. Foto: Stian Andersen
GEDIGEN: Arve Henriksens «Solidification» er en gedigen vinylutgivelse på kvalitetsselskapet Rune Grammofon. Foto: Stian Andersen Vis mer

Det enkle er ofte det beste. En av årets fineste reutgivelser var Nick Drakes tredje og siste studioalbum, «Pink Moon» fra 1972. En fin eske med reproduksjoner av Drakes håndskrevne tekster, plakat og annet krimskrams, men først og fremst en enkel LP-plate der det lyder som om 24-årige Drake står lys levende og sårbar foran deg i rommet, med kassegitaren og et knippe låter for evigheten.

Enkelt er det for så vidt også på nypressingen av Kjøtts selvtitulerte album fra 1980, men er det ikke noe misvisende at «Kjøtt» ofte omtales som en punkklassiker? Helge Gaarder, Michael Krohn og resten av bandet var jo på denne tida mer over i postpunk/new wave, med en spilleferdighet og en spennvidde i retning eksperimentell rock, ska og mer klassisk rock'n'roll som var uhørt i de hardeste punkåra.

«PINK MOON»: Nck Drakes tredje album kom i nydelig vinylutgave i år.
«PINK MOON»: Nck Drakes tredje album kom i nydelig vinylutgave i år. Vis mer

Når ble 45 år et markeringsverdig jubileum? Omtrent da cd-salget falt gjennom gulvet. The Velvet Underground fikk den fulle jubileumsbehandlingen i år, med den flotte Sundazed-boksen «The Verve/MGM Albums». Bandets tre første album i mono, samt den sjeldne mono-miksen av Nicos «Chelsea Girl» og bandets skrinlagte fjerde album fra 1969. Synes du dette blir voldsomt, er «The Velvet Underground & Nico»-LP-en ute i remastret utgave i stereo, komplett med avtagbart bananklistremerke.

35 år er heller ikke noe spesielt rundt tall, men Eric Claptons «Slowhand» er for anledningen pakket i en flott boks med remastret og utvidet utgave på cd, dvd med høyoppløste versjoner i stereo og 5.1 surround, to cd-er med liveopptak fra Hammersmith Odeon i 1977 og originalalbumet på 180 grams vinyl. For noen den definitive utgaven av en av 70-tallet klassikere, for meg i all sin dokumentasjon av slentrende virtuositet også en bekreftelse på at Clapton er en - gulp, ja - overvurdert gitarist og en temmelig konvensjonell låtskriver.

JESSICA SLIGTER: Bekmørke Fear And The Framing» var en av flere flotte utgivelser på etiketen Hubro.
JESSICA SLIGTER: Bekmørke Fear And The Framing» var en av flere flotte utgivelser på etiketen Hubro. Vis mer

En del av det fineste på nyutgivelsesfronten foregår langt unna de påkostede jubileumsboksene. Tyske Speakers Corner, distribuert i Norge av Audio Media,  gir ut fine plater i audiofile vinylutgaver, uten dilldall. I år har jeg blant annet hygget meg stort med Kenny Burrells Gil Evans-arrangerte «Guitar Forms», Thelonious Monks «Monk's Time», Weather Reports ofte undervurderte «Tale Spinnin'» fra 1975, og Ian Dury & The Blockheads' lykkepille «New Boots and Panties!»

En av årets mest etterlengtede nyutgivelser fikk jeg ikke fatt i før deadline. D'Angelos epokegjørende «Voodoo» har ikke vært ute på vinyl siden den kom i 2000, men det har de flinke folka i Light in the Attic gjort noe med. Se etter en av tidens beste r&b-skiver på dobbel vinyl i en platebutikk nær deg.

GRAMMY-NOMINERT: Trondheimsolistene tolker Tchaikovsky på multikanals Blu-Ray og stereovinyl.
GRAMMY-NOMINERT: Trondheimsolistene tolker Tchaikovsky på multikanals Blu-Ray og stereovinyl. Vis mer