Klassisk satire fra mesteren Randy Newman

Wandrups utvalgte: «Dark Matter», ny plate etter ni år.

NESTE ÅR kan Rendy Newman feire 50 års jubileum som plateartist. Han er still going strong og burde ha gode forhold framover med Trump i Det hvite hus.
NESTE ÅR kan Rendy Newman feire 50 års jubileum som plateartist. Han er still going strong og burde ha gode forhold framover med Trump i Det hvite hus.Vis mer

CD: Randy Newman har tatt en pause i soundtrack-produksjonen for Pixar-tegnefilmer og spilt inn sin første plate på ni år. Og takk for det. Newman er i slekt med amerikanske mestere i bransjen som Lenny Bruce og Tom Lehrer. Her gjør han satiren «great again» med åpningsnummeret på plate som har fått den dystre tittelen «Dark Matter».

TILBAKE ETTER ni år, Randy Newman med plata "Dark Matter", klassisk satire fra en mester i bransjen.
TILBAKE ETTER ni år, Randy Newman med plata "Dark Matter", klassisk satire fra en mester i bransjen. Vis mer

Låta er en slags minirevy kalt «The Great Debate». Debatten foregår i Nord-Carolina, og Newman er alle stemmene. Det som diskuteres er mørk materie i rommet, evolusjonsteorien til Darwin, global oppvarming. På den ene siden står all verdens vitenskapsmenn, på den andre «de sanne troende», som vinner alle debattene. Svaret er Jesus, uansett hva som er spørsmålet.

Andre perler er en sang om Putin: «He can drive his giant tractor/Across the Trans-Siberian plain/He can power a nuclear reactor/With the left side of his brain/And when he takes his shirt off/Makes me wanna be a lady». Og så setter koret inn, The Putin Girls.

Newman synger om de to amerikanske blues-sangerne som het Sonny Boy Williamson, om brødrene Kennedy og Cuba, om Willie Boy, en aldrende strandløve som aldri kom vekk fra stranda. Et par sanger er i en annen sjanger Randy Newman behersker; vakkermelankolske viser om familie og samhold. Som alltid følsomt akkompagnert av sangeren selv på piano. Han er velkommen tilbake.