Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Haisommer»

Klassisk skrekkfilm kan skjule svaret på uløst drapssak

Det tror sønnen til skrekkforfatter Stephen King.

- FIKK HAI-FOBI: I samarbeid med skrekkfilmentusiastene i Blodklubben kårer Dagbladet tidenes skumleste skrekkfilm. Steven Spielbergs «Haisommer» påførte en hel generasjon kinogjester vannskrekk i 1975. Video: Ingrid Cogorno / Universal Pictures. ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cape Cod, Massachusets. Sommeren 1974. Ei ung jente går tur med hunden sin, og snubler over liket av en kvinne. Kvinnen har rødt hår i en hestehale, og rosalakkede negler. Hun er naken, og hodet er halvveis revet av. Under hodet hennes ligger en blå bandana og et par jeans. Både hendene og flere av tennene mangler. Politiet står uten fingeravtrykk, eller andre måter å identifisere henne på.

Mer enn 40 år seinere er det fortsatt ingen som med sikkerhet vet hvem hun er. Hun er kjent som «Lady of the Dunes» - kvinnen i sanddyna, og saken er en av New Englands eldste og mest omdiskuterte drapsmysterier.

Ingen i det sammensveisede lokalsamfunnet savnet noen som passet beskrivelsen. Ingen familie kontaktet myndighetene. Ingen hadde sett en turist med blå bandana og jeans. Politiet sto uten ledetråder, og etterforskningen ble lagt ned.

- Gåsehud

Forfatter Joe Hill er sønn av Stephen King - stjerneforfatteren bak bøker som «Ondskapens hotell», «Carrie» og «It», som alle er filmatisert. Han mener svaret kan ligge i en annen kjent skrekkfilm: Steven Spielbergs «Haisommer» fra 1975.

- Jeg så «Haisommer» på kino etter nyutgivelsen 2015, og plutselig fikk jeg gåsehud over hele kroppen og stivnet i setet mitt, sa Hill i et intervju med Inside Report.

Det han så var en kvinne iført en blå bandana og jeans, identiske med dem som ble funnet ved liket. Han mener også kvinnen er «sjokkerende lik» skisser og rekonstruksjoner av det ukjente drapsofferet. Scenen er cirka 54 minutter inn i den ikoniske skrekkfilmen.

ER DETTE HENNE?: Dette kan ifølge Joe Hill være «kvinnen i sanddynen». Hun er iført jeans og en blå bandana identisk med dem liket som ble funnet ved liket, og kan sees cirka 54 minutter inn i filmen. Foto: Netflix.
ER DETTE HENNE?: Dette kan ifølge Joe Hill være «kvinnen i sanddynen». Hun er iført jeans og en blå bandana identisk med dem liket som ble funnet ved liket, og kan sees cirka 54 minutter inn i filmen. Foto: Netflix. Vis mer

Hill mener scenen må ha blitt filmet en gang i juni 1974. Liket ble funnet i slutten av juli. Innspillingen fant sted i Martha's Vineyard i Cape Cod, bare 16 mil fra Provincetown, hvor liket ble funnet.

Ifølge VICE finnes det ingen lister over statister fra innspillingen. Hill har derfor oppfordret andre statister som spilte i scenen til å stå fram med eventuell informasjon.

- Jeg så henne på det store lerretet, og i et kort øyeblikk hoppet hun nesten ut i salen, sier Hill videre.

Da han seinere fortalte om det han hadde observert, sier han det nesten føltes som å fortelle en spøkelseshistorie. «Haisommer» er Hills favorittfilm, og han har sett den hver sommer siden han var 9 år gammel. Han mener grøsseren har samme posisjon i New Englands filmhistorie som Herman Melvilles roman «Moby Dick» har i verdenslitteraturen.

- Fascinerende tanke

Hill ble ifølge Washington Post interessert i saken etter å ha lest boka «The Skeleton Crew» av Deborah Halber. Boka handler om privatpersoner som bruker nettet til å identifisere menneskelevninger, og i noen tilfeller, løser drapssaker.

Teorien har gått viralt etter podkasten «Inside Jaws», som handler om regissør Steven Spielberg og innspillingen av «Haisommer».

- Tanken på at en uløst drapssak kan bli løst rett fra det store lerretet... Det er en fascinerende og pirrende tanke, sier Ramsey til USA Today.

- Hvis en film, og en podkast om filmen, kan føre til at en lukket sak blir åpnet, og kanskje til og med løst, hadde det vært utrolig kult.

Hill tror neste steg i etterforskningen kan ligge i å registrere kvinnens DNA i en slektsforskningsdatabase. Det vil øke muligheten for å spore opp levende slektninger, mener han.

- Hun er noens datter, sier han til USA Today.

Politiet tviler

Tidligere politisjef i Provincetown, Warren Tobias, er ikke overbevist. Han jobbet med saken i over 20 år.

REKONSTRUKSJON: Denne datagenererte tegningen ble laget av politietterforskere i Provincetown i 2010. Foto: CNN.
REKONSTRUKSJON: Denne datagenererte tegningen ble laget av politietterforskere i Provincetown i 2010. Foto: CNN. Vis mer

- Jeg synes hun likner, det skal dere ha, sier han til Inside Report.

- Men sjansene er virkelig små, kanskje én til én million.

Likevel kan ikke teorien avfeies totalt, mener han.

- I så fall må kvinnen i den aktuelle scenen rekke opp hånda og si: Det var meg, jeg er fortsatt i live.

Nåværende politietterforskere i Provincetown ønsker ikke å kommentere teorien, men mye kan tyde på at de fortsatt har saken friskt i minnet. Den siste politiskissen av kvinnen ble laget i 2010. Toppmoderne dataprogrammer ble brukt til å rekonstruere ansiktet hennes, og bildet ble spredt i hele regionen. Politiet kjenner ikke kvinnens alder: de anslår den til et sted mellom 20 og 49.

Hill medgir til Inside Reporter at teorien kan være forfatterfantasien som løper løpsk.

- På den andre siden: rarere ting har løst vanskeligere saker, sier han.