Klassiske musikere utsatt for Vold i løypa

Jan Erik Vold har funnet det klassiske sporet.

I OSLOMARKA: Jan Erik Vold tar med seg dikt og klassiske musikere og ut i oslomarka. Bak fra venstre ser vi festivalsjef Terje Tønnessen og musiker Hans Kristian Kjos Sørensen. Foto: Anders Grønneberg
I OSLOMARKA: Jan Erik Vold tar med seg dikt og klassiske musikere og ut i oslomarka. Bak fra venstre ser vi festivalsjef Terje Tønnessen og musiker Hans Kristian Kjos Sørensen. Foto: Anders GrønnebergVis mer


OSLOMARKA (Dagbladet): Jan Erik Vold forlater byen og tar denne helga med seg klassiske musikere ut i marka.

Det kan bli utagerende og bakglatt poesi.

Hardtslående Jan Erik Vold, Terje Tønnessen og Hans Kristian Kjos Sørensen har slått seg sammen til en hardtslående utegående trio.

Her er bakteppet:

Det Norske Kammerorkester inviterer til Vinternattfestival på Blå, Oslo Domkirke, Operaen - og Kikut, Løvlia og Skullerudstua.

På sporet til Løvlia Jan Erik Vold er kjent for sine mange bydikt om Oslo, men kan han varte opp med markapoesi?

- Jo da, jeg har ikke mange, men noen skal jeg klare å finne, sier rimsmeden.

Nå har han fått los og funnet sporet på vei til Løvlia.

Ut i naturen Denne gangen handler deler av Vinternattfestivalen - den tiende i rekken - om å ta naturen inn på skistuene og setrene.

- Det blir Vold i Operaen og Vold i marka, sier Terje Tønnesen.

- Når man går på ski, er man hinsides språket. Det er rett og slett lykken, sier Vold, som en forklaring på at han har så få dikt om oslomarka.

Ut av rammene Terje Tønnesen, mannen bak festivalen, og drivkraften i Kammerorkestret, rir festivalen med to prinsipper:

- Vi skal bevare det tradisjonelle i den klassisk musikktradisjonen og så skal vi sette spørsmålstegn ved den, sier Tønnesen.

Og det gjør han med å ta musikken ut av sine faste rammer - som forrige gang i Oslos undergrunn og nå på klubbscenen Blå og i oslomarka.

Nye valører Musikerne ser fram til samarbeidet med Jan Erik Vold, som tidligere har jobbet med jazz-, blues- og viseartister - men aldri med klassisk musikk.

- Jeg hører nye valører i Volds tekster i den klassiske musikksammenhengen, sier Tønnesen.

Han frister med 12 konserter gjennom helga, og lover at de skal være forfriskende - enten de er hypermoderne eller tradisjonelle.