Klatrekvinne åpner Kristiansens kino

Araceli Segarra ble den første spanske kvinne på toppen av Mount Everest. Bildene fra den begivenheten håper Terje Kristiansen skal holde kinopublikum fanget uvanlig lenge: - Jeg tror filmen vil gå i et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men det er ikke noen vanlig kino han åpner i morgen, og det er ingen vanlige bilder han tilbyr heller.

Panasonic IMAX Theatre på Aker Brygge har det nyeste nye av teknologi for filmframvisning: Et lerret på 16 ganger 22 meter og digital lyd fra seks kanaler drar tilskueren inn i filmen.

Spesialkamera

I premiereforestillingen i morgen blir man altså dratt med helt på toppen av Mount Everest.
- Og alt dere ser i denne filmen er sant, det er virkeligheten, sier Araceli Segarra, filmens «stjerne».

Hun var 26 år da hun i mai 1996 startet oppstigningen til verdens høyeste fjelltopp, sammen med regissøren David Breashears, en gjeng klatrekolleger, filmfolk og sherpaer, de lokale bærerne.

Filmkameraet, 20 kilo tungt og ekstra klumpete på grunn av det store filmformatet, var spesialkonstruert for å tåle påkjenningene. Det sto løpet ut, helt til natta da Segarra krøp ut av teltet i 30 minusgrader og fullførte den 12 timer lange sluttetappen mot toppen.

Dødsulykker

Så kan man jo lure på hvem som bar dette beistet av et kamera da den spanske kvinnens kamp med kreftene på 8848 meters høyde skulle kunne festes til film.

- Uten sherpaene hadde det ikke blitt noen film, sier Segarra.

Det kunne ha skjedd verre ting også, for dårlig vær tok livet av ni andre klatrere i dagene før Segarra og hennes lag skulle ta seg til toppen.

- Følte du deg presset til å klatre opp?

- Nei, vi hadde jevnlig kontakt med filmprodusenten og han presset oss aldri. Vi tok avgjørelsene selv.

- Har du lyst til å gjøre det igjen?

- Hvorfor skal jeg det? Nå har jeg vært på toppen av Mount Everest og det er mange andre steder jeg ikke har vært ennå.

Rolling Stones

Og for den som absolutt ikke har tenkt seg til Mount Everest, kan nok «Everest - the Movie» være et alternativ. Billigere også, selv om billettene koster hundre kroner.

Kristiansen tilbyr også en Grand Canyon-film, og seinere i sesongen kommer både en Rolling Stones-konsert, en film fra romstasjonen Mir, en film om ekstremsport med blant andre Terje Håkonsen - og mer.

NY KINO: Direktør Terje Kristiansen åpner sin nye opplevelseskino på Aker Brygge i morgen med filmen «Everest - the Movie», der den spanske klatreren Araceli Segarra spiller hovedrollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer