Klemt mellom to verdener

Livsbejaende «Billy Elliott» er julas hjerteknuser. Han har ballettsko på.

Spillefilmdebutanten Stephen Daldry tar det grelleste engelske gruvearbeidermiljø, kjent fra utallige filmer og TV-serier, og lar en drøm utspille seg der. Nesten magisk realisme i konkret forstand.

Lille Billy (Jamie Bell) snubler en dag inn i en ballettklasse og finner sitt lodd i livet. Det skal ikke gutter, og i alle fall ikke en gutt av hans klasse. Gutter som Billy skal bokse og vokse opp til å bli gruvearbeidere som far (Gary Lewis) og bror - begge i langvarig streik. Hjemmemiljøet er røft, så Billy må lure boksepengene unna og i hemmelighet ta dansetimer hos den småbiske fru Wilkinson (Julie Walters). Hun ser en Nurejev i ham.

Drama og humor

Det kunne utartet til en sentimental graut av kullos og piruetter, men er i stedet en nydelig og rørende troverdig historie om vårt behov for det vakre og kraften i en drøm noen hver kunne hatt.

Miljø- og persontegninger er presise i et manus som lar skuespillere boltre seg over et bredt register, gjennom mange slags konflikter og med store doser fin, engelsk humor. Et unikum som Julie Walters er i sitt ess, mens Gary Lewis leverer et innsiktsfullt bilde av en autoritær far i villrede over sønnens uhørte aktiviteter.

Svanen overlever

Først og fremst tilhører filmen Jamie Bell. Han spiller rett fra lever\'n og danser som en engel - en liten andunge som blir til en svane.

Denne svanen dør ikke. Han overlever av skjær vilje. «Billy Elliott» er vår mann.

VÅR BILLY NUREJEV: «Billy Elliot» er andungen - som blir svane.