Klemt mellom to verdener

Livsbejaende «Billy Elliott» er julas hjerteknuser. Han har ballettsko på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Spillefilmdebutanten Stephen Daldry tar det grelleste engelske gruvearbeidermiljø, kjent fra utallige filmer og TV-serier, og lar en drøm utspille seg der. Nesten magisk realisme i konkret forstand.

Lille Billy (Jamie Bell) snubler en dag inn i en ballettklasse og finner sitt lodd i livet. Det skal ikke gutter, og i alle fall ikke en gutt av hans klasse. Gutter som Billy skal bokse og vokse opp til å bli gruvearbeidere som far (Gary Lewis) og bror - begge i langvarig streik. Hjemmemiljøet er røft, så Billy må lure boksepengene unna og i hemmelighet ta dansetimer hos den småbiske fru Wilkinson (Julie Walters). Hun ser en Nurejev i ham.

Drama og humor

Det kunne utartet til en sentimental graut av kullos og piruetter, men er i stedet en nydelig og rørende troverdig historie om vårt behov for det vakre og kraften i en drøm noen hver kunne hatt.

Miljø- og persontegninger er presise i et manus som lar skuespillere boltre seg over et bredt register, gjennom mange slags konflikter og med store doser fin, engelsk humor. Et unikum som Julie Walters er i sitt ess, mens Gary Lewis leverer et innsiktsfullt bilde av en autoritær far i villrede over sønnens uhørte aktiviteter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer