Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klemte seg inn i leksikon

Harald Eia er på plass i Store norske leksikons nyutgave, som ble lansert i går. Foreløpig bare på nettet, likevel et godt og langt skritt på statuens lange vei.

Og Harald Eia sjøl har vært sterkt medvirkende til at han i bind nr. 4 vil stå mellom permer i svart skinn med gullsnitt. Kortfattet, ja vel, men til stede blant viktige navn i norgeshistorien.

Det begynte i 1998. Da lette Harald Eia etter seg sjøl i leksikon, men: «Harald Eia var ikke nevnt med et ord i Store norske leksikon,» ifølge en e-post Harald Eia sendte Kunnskapsforlagets Anne Nyeggen 20. desember i fjor.

Nyeggen hadde skrevet til Eia og spurt om han ville være blant gratulantene ved nyutgivelsen.

«Hvor er Eia?»

Harald Eias svar var følgende:

«Mange har spådd papirleksikonets død. Meg selv inkludert. Det hele begynte med at jeg i 1998 forsøkte å finne informasjon i det Store norske leksikon om tekstforfatter, programleder og skuespiller Harald Eia. Da oppdaget jeg følgende: Harald Eia var ikke nevnt med et ord i Store norske leksikon. En som derimot VAR nevnt, var en annen fra Harald Eias generasjon: den etter det Store norske leksikons vurderinger langt mer interessante jazzmusikeren Johannes Eick (sic). Etter en høflig mail fra meg hvor jeg påpekte muligheten av at det var en gammeldags «høykulturell» og P2-aktig slagside i det Store norske leksikon, fikk jeg et lettere sarkastisk svar tilbake om at \'Kanskje vi kan få plass til deg ved neste utgivelse\'.»

Hovedredaktør for nyutgaven av Store norske leksikon, Petter Henriksen, mintes under lanseringen i går Harald Eias tapre kampanje for biografering i Store norske:

«Så om det nå er sånn at Harald Eia er med i denne utgaven av Store norske, så er det grunn til å spørre seg: Kan en TV-kjendis bare ved å henvende seg til leksikonets redaksjon rett og slett klare å få seg selv inn i det som skal være vår nasjonale kunnskapsdatabase? Er det Store norske leksikon blitt SÅ desperate etter å bli populære at de har kastet seg på vår tids overflatiske kjendisdyrking? Har forfallet kommet så langt?

Mange har spådd papirleksikonets død. Og mange vil fortsette med å gjøre det. Med eller uten informasjon om Harald Eia i bind nr. 4 - Di-Fau. Men OK: Gratulerer, da. God jul. Mvh Harald. He-he.»

Tapper kamp

-  Det er et visst påtrykk utenfra for å få ting med i leksikonet, både fra entusiastiske fagkonsulenter eller også i noen tilfeller fra objektene selv, sa Petter Henriksen og minnet om underholdningsprogrammet i TV.

-  Harald Eia viste fram for TV-kameraet et håndtegnet portrett av leksikonets hovedredaktør. Det så ut som om det var plukket ned fra veggen på spedalskmuseet i Bergen, under navnet Petter Hitlersen. En sånn sjarmoffensiv er det vanskelig for en redaktør å stå imot. Det hadde en spektakulær effekt på mine barns respekt for meg, sa Petter Henriksen og føyde til at redaksjonskollegiet usentimentalt hadde drøftet:

Er Harald Eia å anse som betydelig nok til å opphøyes til nasjonalleksikonstoff?

Juryens dom ble ja, etter lang rådslagning. Harald Eia har fått en liten artikkel - uten bilde.

Harald Eia vil ikke stille til intervju og bilde, men har følgende kommentar:

-  Sleipe

-  De sleipe folka i Kunnskapsforlaget vil ha PR ved å bruke et usselt TV-tryne. Tydeligere uttrykk for kunnskapssamfunnets og høykulturens forfall har jeg sjelden sett. Min plikt blir å demme opp for dette forfallet ved å takke nei til å stille opp for å skape blest om leksikonet deres. Så altså: Jeg takker høflig nei; ikke for å være kjip mot Dagbladet, men fordi Kunnskapsforlaget burde skjønne at det å satse på TV-kjendiser i PR-opplegget er en kortsiktig og på lang sikt svært uheldig strategi.

PÅ PLASS: - Kan en TV-kjendis rett og slett klare å få seg selv inn i det som skal være vår nasjonale kunnskapsbase? spør Harald Eia, som har sjarmert seg inn i Store norske leksikon. Faksimile av omtalen i Store norske leksikon (innfelt) som fullføres i 2007. Her er Eia fotografert under siste episode av «Team Antonsen» i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media