Kleptoman med håndlag

Samlag-debutant Halvdan Magnus Hansen er et nytt og forfriskende bekjentskap. Han er født i 1953 og altså ingen ungsau. Diktene vitner da også om at han kjenner det terrenget han har begitt seg ut i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne mannen har lest og skrevet dikt før, det er tydelig å se. Han har heller ikke funnet seg noen ledersau som han dilter i rompa på, nei han er en selvstendig kropp som det ikke er så lett å sette noen merkelapp på. Han nevner Jacobsen i et av diktene _ «Trur du Rolf Jacobsen-epigon er han i alle fall slett ikke.

Forsyner seg

Hansen skriver både sentrallyrikk og refleksjonslyrikk, er både «nyenkel» og surrealistisk, og mer til. Han har tatt ei tugg her og ei tugg der, og ikke minst har han tatt seg tid til å fordøye det han har tatt opp i seg. I et dikt med tittelen «Den gamle skjora fortel» vitner Hansen selv (slik tolker i alle fall jeg diktet) om hvordan han rasker til seg poetisk materiale herfra og derfra: «Eg er ein gammal kleptoman som no/ Berre greier stele tid/ (...)/ Brått og usett for eg fram Tok meg til rette /Spela høgt og slo lågt/ Delte ut komplimentar og heldt bannorda innaskjærs/ Til eg var ute i internasjonalt farvatn/ Spegla meg i sølvskeier brosjer og blinkande/ Krimskrams eg stal og frakta heim til reiret/ Slik tok eg/ Ein del av arven frå kvar enkelt av dykk/ For sjølv å finne min plass i historia.»

Lakoniker

Hva handler diktene om? Ja, hva pleier dikt å handle om? Kjærlighet og landskap, liv og død, stort og smått? Så også her, men mer om kjærlighet kanskje, og i alle fall mer om liv enn om død. Debutanten er ikke noe hengehode, diktene er velsignet fri for det evinnelige maset om tilværelsens iboende jævelskap og meningsløshet. Debutanten er en lakoniker som tar livet med knusende ro og spisere med god appetitt sine skillingsboller på livets konditori, mens han gløtter på kvinnene som «grafsar i valnøttkrem når ingen ser dei.»

Skrive innfølt om kjærligheten kan han også, vel vitende om at han er kleptoman _ også som kjærlighetslyriker. Fra den siste avdelingen dikt sakser vi følgende:

Du mot meg Din kropp mot min
Eg mot deg Mjukt
Som glitrande stjerner Slik snø legg segOver jorda Kvit
To leseruter. Innhold og topografi i balanse.Ny vri på kjente billedmønstre. All mulig grunn til å ønske kultursekretær Hansen til lykke med en fin debut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer