Kler av kjendisdamene

Værdamer, popstjerner, hallodamer, modeller og idrettsstjerner blir nedringt av herremagasiner som konkurrerer om å få kle av Kjendis-Norge. Alle vil ha dem til å posere og stadig flere sier ja.

Kampen om jentene har tatt helt av etter at Norge fikk de konkurrerende «herremagasinene» Slitz, Mann og Playboy. Og nye blader er på trappene. Det er ikke lenger mulig for våre kvinnelige kjendiser å få fred.
- Jeg er drittlei av den type spørsmål, sier Siri M. Kalvig. TV2s værdame vil ikke gi ytterligere kommentarer om forespørslene fra herremagasinene.

Drømmedama

Værkollega Elin Tvedt er Slitz-redaktør Bent Arnesens drømmedame.

- Elin Tvedt er den norske urkvinnen. Et sensuelt bilde av henne er selve drømmeforsiden. Elin representerer alt. Det sunne, det friske norske, de kvinnelige formene. Hun er vakker og prototypen på den norske Synnøve Solbakken, sier redaktøren.

Men drømmen om Elin er for tida begrenset til fantasien.
- Jeg har blitt spurt et par ganger, men i perioder blir det veldig mye fokusering rundt min person, og foreløpig har jeg sagt nei, sier TV2s værkyndige super-babe.

- Er det utenkelig at du noen gang stiller på forsiden?
- En skal aldri si aldri. Akkurat nå er det helt uaktuelt. Men selv om jeg tviler på at det vil skje, så vet man jo aldri, sier Elin Tvedt.

Snart stuereint

Men selv om grensen går ved trusekanten, og annonsørene fortsatt forlanger at bikinioverdelen skal være på, så vegrer de fleste seg for å stille. Slitz-redaktøren tror imidertid ikke det tar lang tid før dette blir stuereint.

- I vårt format tar det ikke lang tid. Om fem år er det helt akseptert å stille opp i et seriøst herreblad, sier han.
- Avkledd. Ikke naken, understreker Slitz-redaktør Bent Arnesen. Der går grensen.

- I andre land bruker jenter herremagasinene bevisst for å få fortgang i karrieren, og vi ser at det begynner å fungere på samme måte i Mann. Tenk for eksempel hvilken ufattelig PR den første norske kvinnelige artisten som poserer i Playboy vil få, sier Vidar Lund, sjefredaktør i Mann. Bransjen tror bare det er et spørsmål om tid før noen griper sjansen begjærlig. Fra før har både Mia Gundersen, Dorthe Skappel, Kari Jaqueson, Jenny Vågan og Anne-Kath. Hærland posert på forsiden av Mann, og bladet har kjente norske jenter klar for førstesidene helt fram til årsskiftet.

Fikk 75000


Vokalisten i The Tuesdays, Laila Samuelsen, har ikke fått penger for å posere. Hun blir snart å se i frekk positur på forsiden av neste Slitz.
Etter det Dagbladet erfarer skal en rekke norske modeller og kjendiser være tilbudt summer i størrelsesorden 25000 til 100000 for å stille lettkledt på forsiden. De fleste har likevel takket nei. Fotball-stjernen Linda Medalen er et unntak. Hun lot seg fotografere kun tildekket av en fotball på forsiden av Se&Hør i fjor, og ble svært overrasket over reaksjonene hun ble møtt med i etterkant.

- Jeg hadde ikke ventet at folk skulle bli så hysteriske. Da Stig Inge Bjørnebye gjorde det samme, var det ingen som reagerte. Det fikk meg til å tenke på hvordan folk venter at vi kvinner skal framstå - det er tydeligvis med klær, sier hun.

- Angrer du på at du gjorde det?
- For meg var det en ren inntektsbringende jobb, men jeg skulle hatt mye mer betalt. Bildene ble jo vist i aviser og på nyhetene i hele Skandinavia, sier Medalen.

- Hvor mye fikk du?
- Det er konfidensielt.

- Men det var et sted mellom 25000 og 100000?

Det stemmer. Jeg fikk godt over midt på treet, sier Linda Medalen som etter det Dagbladet erfarer skal ha fått 75000 kroner av Se&Hør for «jobben».

Medalen tror flere jenter ville posere avkledd dersom bladene betalte mer.

- Bortsett fra sex, kan alt kjøpes for penger. Når jentene ikke vil stille opp, er det fordi det er for dårlig betalt. Dersom bildene selger blader, er det klart at jentene skal ha noe igjen for å vise seg fram for hele Norge, sier den tidligere fotball-proffen.
Hun får støtte fra redaktørene i Playboy og Slitz.

- Det sier seg selv at flere ville stilt dersom de fikk betalt for det, sier Wenche Steen, sjefredaktør i norske Playboy.

- Men til forskjell fra bladene i USA, er det norske hjemmemarkedet så lite at vi aldri vil kunne betale de helt store summene, beklager Bent Arnesen. Han sier at han i prinsippet ikke ønsker å betale jenter for å posere i Slitz.

- Vi betaler jentene modellhonorar, men kan i særskilte tilfeller strekke oss litt lenger, sier Arnesen.

Ikke til salgs

Mona Grudt Berre er blant jentene som har blitt nedrent av tilbud fra både norske og amerikanske magasiner. Hun har imidlertid avslått alle de norske forespørslene. Den tidligere Miss Universe sier det det er stor forskjell å la seg avbilde i badetøy i forbindelse med en konkurranse, og å posere på forsiden av et herremagasin.

- Målet med bildene til disse bladene er at jentene skal være forføreriske. For min del blir det for vulgært, sier Miss Mona.

Mona Grudt Berre tror janteloven kan ha noe å si for at norske jenter vegrer seg mer for å stille opp i disse bladene enn deres svenske medsøstre.

Om man stiller opp på slike ting i Norge, kan man lett få et stempel som er helt feil. For noen er det sikkert god PR, men å framstå halvnaken i en sånn sammenheng er ikke meg, sier den tidligere modellen. Hun ville ikke stilt opp for noen pris.

SJEF-BABE: Elin Tvedt