Kler av mannen

De har sett seg lei på at kroppslig nakenhet i kunst og litteratur er synonymt med kvinnekroppen. Nå skal 16 norske kvinnelige forfattere ta for seg den nakne mannen.

Unni Lundell, Märta Tikkanen, Vigdis Hjorth, Cecilie Løveid, Marion Hagen, Torill Brekke, Tove Nilsen, Bjørg Vik, Anne B. Ragde, Tale Næss og seks andre forfattere utgjør utgivelsen «En naken mann», som utgis på Aschehoug til høsten.

- Menn har brukt den nakne kvinnekroppen i kunsten i flere århundrer. Nå vil vi ta makta tilbake, sier bokas redaktør Mia Bull-Gundersen.

Hevn?

- Snakker vi om en hevn?

- Overhodet ikke. Vi ønsker bare å se hvilke muligheter som er på området, og hvilke løsninger som kom fram når så mange ulike forfattere fikk sjansen. Det viste seg at det ikke var så lett, for det er jo også fare for at det kan bli plumpt. Men vi har kommet fram til både humoristiske og filosofiske tekster, sier Bull-Gundersen og nevner to eksempler fra boka. Anne B. Ragde som forteller om hva som skjer med en mann når han ikke finner klærne sine om morgenen. Og om Unni Lindell som går på kveldskurs i kunst, og kidnapper læreren etter den femte timen.

Variert

Den kommende «En naken mann» føyer seg pent inn i rekken av antologier fra norske forlag de siste åra, der kjendiser blir invitert til å komme med et bidrag. Seinest i går ble en ny antologi sluppet. «Til topps i Nordland» toppes av dronning Sonja, men har også bidrag fra profilerte mennesker som Per Fugelli, Gro Dahle, Cato Zahl Pedersen, Karl Ove Knausgård og Jens A. Riisnæs.

De siste åras kjendisantologier har vært av høyst variabelt innhold.

Både Tove Nilsen og Vigdis Hjorth har for eksempel bidratt med vinopplevelser i «Tatt av vinen» på Stenersens Forlag sammen en rekke andre kjente forfattere.

I utgivelsen «Kvinner for sin katt» på Kagge Forlag var det fullt mulig å lese seg fram til hvilket forhold Marte Krogh, Mia Hundvin, Rut Tellefsen og Kjersti Alveberg hadde til sin kjære katt. I Tiden-samlingen «Alt seksuelt» om..., ja, så bød redaktørene Tore Renberg og Arne Berggren på bidrag fra Harald Rosenløw Eeg, Anne B. Ragde, Selma Lønning Aarø, Espen Haavardsholm og Vetle Lid Larssen.

Ikke bekymret

Og slik ruller det på år for år med nye antologier. Kanskje satte Kjell Bækkelund kjendisrekord i 1998 med musikkboka «Flerklang». Den beskjedne, men vennesæle redaktør fikk inn bidrag fra Bjørn Tore Godal, Rolv Wesenlund, Frans Widerberg, Odd Nerdrum, Per Aabel, Jan Petersen, Odvar Nordli, Gudmund Hernes og 32 andre profilerte folk.

Gordon Hølmebakk mener imidlertid det ikke er grunn for en forlagsveteran til å miste søvnen på grunn av det økende antall kjendisantologier.

- Jeg er ikke overvettes bekymret over at også forlagene har en «rem av huden».

- Men de må selvfølgelig også kunne forvalte bruken av disse kjente menneskene på riktig måte. Om nå Erik Bye eller Arve Tellefsen skulle skrive om Gud, må det være en forutsetning at han har mer å si på området enn Olsen og Jensen. «Bla-bla» som filosofi skal vi alltid være på vakt mot, sier Hølmebakk.

KLER AV: Tove Nilsen skriver om nakne menn.