(K)ler av rikfolk

TROMSØ (Dagbladet): Lørdag er det premiere på den elleville Brecht-komedien «Bryllupsfesten» på Hålogaland Teater i Tromsø. Overraskelsen på rollelista: Kirsti Sparboe (53).

- Jeg spiller brudgommens (Ketil Høegh) mor. Det er en liten rolle. Jeg er den sure og stygge dama som passer på at folk i bryllupet får i seg litt fisk.

Bryllupet starter pent. Men i takt med alkoholinntaket trer griskhet, ondskap og sjalusi fram. Og morsomt blir det.

- Ser det penere ut bak pengefolkets fasade nå enn da Brecht leverte sin nådeløse skildring? Nei, mener Sparboe.

Røkke-samfunn

Hun mener dagens Norge gir satirikeren Brecht ubehagelig aktualitet:

- Se rundt deg! Vi er et overflatisk «Røkke-samfunn». Alt handler om penger, andre verdier teller ikke. Det er noe galt med et samfunn der søkkrike og sjølopptatte mennesker ødelegger fjellheimen med asfalt fram til hytta si. Jeg lurer nå på hvor lykkelige de er i palassene og luksusbåtene sine, sier Sparboe.

Det er niende gang HT setter opp Brecht. Ingen utenlandsk dramatiker spilles oftere i Ishavsbyen. Ikke unaturlig, hos et teater med ildrød fortid.

- Sjøl har jeg nå alltid tilhørt venstresida. Det er vel derfor jeg tenner på Brecht.

Folk flest forbinder Sparboe med slagere og Grand Prix. Men hun har spilt teater siden 1971. Ofte med stor suksess. «Shirley Valentine», for eksempel.

Nordnorsk

Nå trasker hun rundt mellom snøhaugene i barndommens gater på Tromsøya.

- Etter at mor og far døde er liksom HT blitt mitt holdepunkt her. Det er fint å rusle gjennom Storgata og slå av en prat med kjente og ukjente. Rolv Wesenlund har sagt det presist: Det er viktig for et menneske å komme fra en liten by. Det gir identitet.

- Arthur Arntzen mener du bidro til å gi nordlendinger økt sjøltillit den gang du dukket opp på radio og TV med nordnorsk dialekt?

- Jo, den Dagblad-reportasjen har jeg klippet ut! Tja, det gikk vel en faen i meg etter å ha blitt kastet ut av Oslo-drosjer fordi jeg snakket nordnorsk.

Straks «Bryllupsfesten» er unnagjort går hun i gang med enda en Brecht-produksjon, også det i Tromsø. En musikal, sammen med Frank Jørstad og Sverre Kjelsberg. Premieredato blir 7. mai.

- Jeg gleder meg. Det er jo sangerinne jeg er.

SAMFUNNSKRITIKK: Kirsti Sparboe spiller mora til brudgommen (Ketil Høegh) i Brechts «Bryllupsfesten».