Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kler oss i rosa til neste år

Norsk metals nye supergruppe svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Metals nye supergruppe heter I og har med mørke herrer fra Immortal, Gorgoroth, Enslaved og Sahg.

- Supergruppe? Jeg sier iallfall at det er en super gruppe, ler mannen bak det hele, Abbath fra Immortal, noen dager før I slipper debutplaten «Between Two Worlds».

De nye metalkameratene er Abbath fra Immortal på vokal og gitar, Armagedda, som var første trommis i Immortal, Ice Dale (Arve Isdal), tidligere Gorgoroth, nå Sahg, Audrey Horne og Enslaved, på gitar, T.C. King (Tom Cato Visnes) fra Sahg og Gorgoroth. Dessuten skriver Harald Nævdal, Demonaz fra Immortal, tekstene som han pleier til Abbaths melodier.

- Det er egentlig helt tilfeldig. Jeg og Arve fant tonen, og så kom de andre gutta med, forteller Abbath, som egentlig heter Olve Eikemo, til NTB.

Liten klan

Abbath begynte å sysle med soloprosjektet da Immortal bestemte seg for å legge seg selv på is på ubestemt tid høsten 2003. Suksessbandet holdt på å brenne seg ut, og ting gnagde ifølge Abbath også på bandet innad.

- Jeg fortsatte å lage musikk. Litt «rester» fra Immortal-ting jeg holdt på med, mikset med old school metalgreiene jeg likte i oppveksten - som Motörhead, Bathory og annen gammel metal. Jeg var ikke interessert i noe band, jeg bare skrev, sier Abbath.

Arve Isdal hjalp ham med preproduksjon av låtene, la på litt trommer og så videre. Abbath selv jobber gammeldags og tar opp på tape, forteller han.

SEND SPØRSMÅL: I har med medlemmer fra blant annet Immortal og Enslaved.
SEND SPØRSMÅL: I har med medlemmer fra blant annet Immortal og Enslaved. Vis mer

- Men jeg ville ikke i noe øvingslokale! Men så traff jeg på Armagedda, den første Immortal-trommisen. Han er også old school heavy metal, og spiller som gamlegarden. Vi to begynte å øve i en gammel låve, og så kom Cato, forteller Abbath og kaller det en liten klan «som hjelper hverandre».

Annen dør

Det nye bandet fikk navnet I - som i «jeg». Abbath ville ikke bruke sitt eget kallenavn, men likte I fordi det var enkelt som musikken og teksten. Bandet debuterte med å spille på Hole In The Sky-festivalen i Bergen i august. Nå kommer også plata, med slippdato 3. november her hjemme og to uker etter i USA.

«Between Two Worlds» kommer rett fra hjertet til Abbath, og han åpner dørene litt tilbake i tid i form av sine musikalske inspirasjoner. Det er episk, og er ifølge Decibel Magazine en vellykket miks av signatursnerringen til Abbath, Demonaz sine Bathory-influerte tekster, Motörhead-inspirert rock på en måte ingen andre band har prøvd.

- Det har ikke vært som å lage en Immortal-skive, selv om låter som «Battalions» og «Mountain» kunne vært på et Immortal-album. Jeg har tenkt i andre baner, samtidig som jeg ikke har prøvd å distansere meg heller. Jeg er fremdeles meg - men har bare åpnet en annen dør. Jeg syntes tiden var kommet for det, og det virker det som om fansen har forståelse for også, sier han og legger til at albumtittelen også passer bra:

- Det handler om balansen mellom de to verdenene vi holder på i. Du må ha balanse.

Full pinne

Abbath skriver musikk for seg selv.

- Musikk har alltid vært livet mitt. Du vet, da jeg var seks år gammel og de andre gutta ville bli politimenn og brannmenn, ville jeg bli Gene Simmons. He he, jeg er ikke blitt så mye eldre selv om jeg er 33 år. Det er jo gøy jeg har hatt det nå med I. Jeg har ikke hastverk. Nå vil jeg bare ha det fett.

Han beskriver bransjen som tøff, men er ikke så opptatt av statusen det gir.

- He he, dagens stjerner er hiphoperne med digre biler og deilige damer, sier Abbath muntert ironisk.

Skulle han levd av bare musikken, måtte han turnert mer. Det har han ikke vært motivert for - og holdt seg unna, og heller valgt å ha ulike jobber.

Men nå drar det på seg. Denne uken hadde I bandmøte, der de skulle hamre ut spillejobber. Og samtidig kommer Immortal sammen igjen, de gjør Infernofestivalen i april fulgt av Finland, to konserter i USA, Slovenia og deretter tyske Wacken.

- Plutselig begynner det å bli full pinne


(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!