DEBATT

Klesgigantenes hemmelighold

Selskaper som ønsker å bygge troverdighet, må satse på åpenhet. De danske merkevarene Vero Moda, Only og Jack & Jones holder hemmelig hvor de produserer sine klær.

BARN AV TEKSTILARBEIDERE  som omkom under ulykken i Rana Plaza i Bangladesh i fjor, har i dag demonstrert for sine og sine avdøde foreldres rettigheter. Da myndighetene skulle finne ut hvem som produserte klær i denne fabrikken, var det svært vanskelig, fordi flere selskaper holdt hemmelig hvor de produserte klærne sine, nå ber Fremtiden i våre hender om mer åpenhet fra klesgigantene.  Foto: NTB Scanpix.
BARN AV TEKSTILARBEIDERE som omkom under ulykken i Rana Plaza i Bangladesh i fjor, har i dag demonstrert for sine og sine avdøde foreldres rettigheter. Da myndighetene skulle finne ut hvem som produserte klær i denne fabrikken, var det svært vanskelig, fordi flere selskaper holdt hemmelig hvor de produserte klærne sine, nå ber Fremtiden i våre hender om mer åpenhet fra klesgigantene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

24.april er det er to år siden 1138 mennesker døde i Rana Plaza-tragedien i Bangladesh. Da myndighetene skulle finne ut hvem som produserte klær i denne fabrikken, var det svært vanskelig, fordi flere selskaper holdt hemmelig hvor de produserte klærne sine.

Flere kleskjeder har hevdet at de ikke hadde produksjon i Rana Plaza — selv om det kunne bevises. Når det kommer beskjed om ulykker eller kritikkverdige forhold ved fabrikker, er første skritt å sjekke selskapenes leverandørlister for å se om de kjøper varer fra fabrikken. Viser det seg at det er tilfelle, er forutsetningene for at selskapet kan bidra til erstatning og andre tiltak større.

Bare siden jul har Framtiden i våre hender og Human Rights Watch avdekket barnearbeid og underbetaling i klesbransjen. Dette var mulig, fordi fabrikklistene til ulike klesselskaper var offentlig tilgjengelig.

I kjølvannet av Rana Plaza-katastrofen økte trykket enormt mot kleskjedene, og både H&M og norske Varner-gruppen (Dressmann, Bik Bok, Carlings og Cubus) åpnet sine lister. På listen over åpne selskaper finner vi ellers Helly Hansen, Stormberg, Levi?s, Moods of Norway, Lindex og Kapp Ahl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer