FIKK KRITIKK: Med klær som dette ønsket KA Design å gi hakekorset nytt innhold. Initiativet møtte mye motbør, og førte til at klesmerket trakk designet fra markedet. Foto: KA Design / Facebook
FIKK KRITIKK: Med klær som dette ønsket KA Design å gi hakekorset nytt innhold. Initiativet møtte mye motbør, og førte til at klesmerket trakk designet fra markedet. Foto: KA Design / FacebookVis mer

Klesmerke ville gi hakekorset nytt innhold. Måtte trekke kampanjen etter hatstorm

Norsk historiker skeptisk til initiativet.

(Dagbladet): I juli lanserte KA Design det de kalte for «det nye hakekorset».

Klesmerket publiserte en video på Facebook der de påpekte at hakekorset eksisterte lenge før Hitler gjorde det til et symbol på nazismen, og at det før nazismen symboliserte både kjærlighet, fred og liv.

Med en kleskolleksjon ønsket KA Design å gi hakekorset nytt innhold. I videoen presenterte de flere plagg der symbolet ble presentert mot regnbuefarget bakgrunn - som forøvrig er sterkt knyttet til LGBHT-bevegelsen - sammen med ord som «love», «peace» og «zen».

Kritikkstorm

Initiativet har fått mange til å steile. I kommentarfeltet under videoen, som er sett over to millioner ganger, hagler kritikken mot klesmerket.

«Wow, det er avskyelig», «Dere burde skamme dere» og «Dette er alt for tidlig, folkens» er blant kommentarene fra mennesker som har latt seg opprøre av forsøket på å gi hakekorset nytt innhold.

BBC skriver at KA Design få dager etter lanseringa valgte å trekke hakekors-designet, og erstatte det med anti-hakekors-design.

Skeptisk

Historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo tror det er en tapt sak å ville ta hakekorset tilbake eller løsrive det fra nazismen.

- Det er sikkert godt ment av klesmerket, men dessverre for dem har jeg liten tro på prosjektet, i og med at hakekorset er så sterkt og entydig assosiert med nazismen og alt den sto for, med verdenskrig, folkemord, jødeutryddelse og brutalitet, sier Sørensen til Dagbladet.

Han forteller at hakekorset er et gammelt symbol, som særlig er kjent fra India og hinduismen, som Hitler begynte å bruke på begynnelsen av 1920-tallet, da han overtok Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti (NSDAP).

- Han gjorde hakekors til bevegelsens symbol, og brukte det i flagg og faner, i parader og oppmarsjer, som dekorasjon på møter og på armbind. Hakekorset ble brukt av Hitler med en gjennomslagskraft som gjør at jeg tror det skal veldig mye til for at det skal forbindes med noe kjærlighetsbudskap, sier professoren, og legger til:

HADDE FÅTT NOK: Irmela (70) så seg lei av nynazistiske symboler i det offentlige rom. Nå har hun ødelagt 130 000 hakekors og andre hatefulle symboler. Video: CNN Vis mer

- Noen symboler er så sterke og fylt med meningsinnhold som det ikke bare er å snu.

- Sikkert godt ment

Sørensen går langt i å kalle initiativet historieløst, men utelukker ikke at hakekorset en eller annen gang vil kunne symbolisere noe annet enn nazismen.

- Dette er sikkert veldig godt ment, men når noen prøver å gi hakekorset nytt innhold nå, tror jeg de undervurderer hvor sterkt og tydelig det er forbundet med nazismen.

- Hvor lang tid må det gå før hakekorset kan symbolisere noe annet?

- Det kommer an på hvordan nazismen blir forstått og bearbeidet. Det er vanskelig for oss å vite hva som vil være tilfelle om 100 år. Vi kan ikke se bort fra at sånt vil være fullt mulig etter hvert, men det skal skje ganske mye i verden. Per i dag har jeg i hvert fall ikke noen tro på det, avslutter Sørensen.

- Håper å bli tilgitt

I en uttalelse publisert på Facebook mandag kommenterer KA Design kritikken som har haglet mot dem siden lanseringa av «det nye hakekorset»:

- Hat og nazisme har vunnet. Vi hentet fram det verste i folk. Vi tror på en verden med uendelig tilgivelse. Vi tilgir alle. Og vi håper å bli tilgitt. La kjærlighet herske, skriver klesmerket blant annet.

I et intervju med magasinet Dazed and Confused sier det ikke-navngitte teamet bak KA at ingen av dem har bakgrunn fra moteindustrien, samtidig som alle er svært interesserte i estetikk.

Magasinet har blant annet spurt om hva KA har å si til menneskene som er støtt av hakekors-designet deres. Til det svarer de følgende:

- Når det gjelder reaksjonene på kampanjen vår, ser vi at folk føler seg usikre og til og med krenket av produktene våre. Vi forstår hver eneste en av disse menneskene. De vil ikke bryte det sterke båndet mellom symbolet og grusomhetene som nazismen sto for, sier KA, som avviser at de ønsker å få folk til å glemme koblinga mellom hakekorset og nazismen.

Ifølge klesmerket er det motsatt: «Det nye hakekorset» ville ikke gitt mening hvis det ikke var basert på hakekorsets historiske innhold.

- Vi ønsker å promotere kjærlighet og fred for å påminne alle om at menneskeheten kan bli bedre enn den er akkurat nå og har vært i fortiden. Det er ikke i vår interesse å få alle til å glemme denne fortiden, sier de til Dazed and Confused.