KULE TING: ny app fra Gyldendal viser at faktabøker er som skapt for apper, mener vår anmelder.
KULE TING: ny app fra Gyldendal viser at faktabøker er som skapt for apper, mener vår anmelder.Vis mer

Klikk på den sure damen, så promper hun

En hyggelig overraskelse blant månedens barnebokapper.

APPANMELDELSE: Én er som skapt for nettbrett, en annen er helt meningsløs. Vi har testet fem nye, norske barnebokapper, som kom ut på tampen av fjoråret.

  
«Kule ting» Håkon Forfod Sønneland og Sondre Harvik Bjaberg
Gyldendal
Passer for iPhone, iPod og iPad. Krever iOS 5.0+
Alder: 2+
Nettbrett er som skapt for faktabøker, og faktabøker for barn ikke minst. Her finnes uendelige muligheter til å variere formidlingen. Utfordringen blir ikke å la effektene skygge for budskapet. «Kule ting» er et vellykket eksempel i så måte. Appen bygger på en bokserie med samme navn, med bøker for ulike aldersgrupper. «Kule ting for en toåring» er full av artige faktaopplysninger («Når du blir kilt, så ler du», «Det finnes nesten ingen rosa biler»), fortalt av to små figurer som snakker når du klikker på dem. På samme vis kan du klikke på fotografiene ved siden av for å forstørre dem. Du kan også bytte ut noen av dem med dine egne bilder. Det gjør det ekstra gøy å lese boka om igjen. Rolig og enkel layout gjør appen lett å forstå og lett å bruke, også ser den svært stilig ut. En kjempekul barnebokapp, rett og slett.  


«Maya blir uvenn med Ada» Svava Kristin Thorhallsdottir / Camilla Løken (ill.)
Relasjonssenteret
Passer for iPhone, iPod og iPad. Krever iOS 4.3+
Alder: 3+

Dette er utvilsomt en barnebokapp, både i språk og utforming (klikk på den sure damen, så promper hun). Men i bunnen ligger et voldsomt pedagogisk budskap rettet mot voksne. Mayas pappa er sint fordi en rød sokk har farget alle skjortene hans rosa. Maya tror det er hun som har gjort noe galt, og reagerer ved å være «umulig» i barnehagen. Det er fortellingen, kort oppsummert. Som bonusmateriale kan du etterpå få råd om barneoppdragelse fra en relasjonsterapeut. Det er fint at vi kan velge om vi vil bli lest for, lese selv, eller spille inn egen høytlesning. Og det er morsomt med figurer som lager lyder når du klikker på dem underveis. Men slik appen er utformet, avbryter lydene høytlesningen og virker forstyrrende. Og automatisk zooming inn og ut av bildene forstyrrer når vi leter etter figurene som skal klikkes på. At teksten i tillegg har flere grammatiske feil, bedrer ikke inntrykket. Denne appen framstår som litt for uferdig.  


«Malvin» Gyldendal
Passer for iPhone, iPod og iPad. Krever iOS 5.0+
Alder: 3+

Ikke alle bøker på brett trenger å ligne på spill. Gyldendal har gjort suksess med flere populære barnebokserier i digitalformat, deriblant Tor Åge Bringsværds «Tambar» og Kari Grossmans «Lillesøster». Nå finnes også de fire første bøkene om Grossmans «Malvin» som samleapp. I likhet med de andre bokseriene, er dette enkelt og greit digitaliserte barnebøker, uten fiksfakserier. Her er ingen valgmuligheter eller noe å klikke på, men du får de samme gode historiene og bildene som i papirbøkene, og teksten er godt lest av Berit Nermoen.  

«Askepott klistremerkebok» Teknowledge Software
Passer for iPhone, iPod og iPad.
Krever iOS 5.0+
Alder: 3+

«Askepott klistremerkebok» ligner tradisjonelle klistremerkebøker, med små illustrasjoner du kan plukke opp og slippe på anviste plasser i teksten, samtidig som du får eventyret opplest. Spørsmålet er hva vi skal med en digital klistremerkebok? I motsetning til papirversjonene, kan du ikke klistre merkene der du vil, og du får bare bruke ett per side. Illustrasjonene er få, men suppleres av irriterende, blinkende animasjoner du kan klikke på, slik at det popper fram tilfeldige småbilder. Bakgrunnsmusikken er repeterende og slitsom, og høytlesningen slapp. I tillegg er teksten elendig oversatt. Gikk Askepott på ball i tøfler? Kan en fot bli for vid? For meg er dette en meningsløs digitalversjon av noe som funker mye bedre på papir. Det eneste som trekker i annen retning, er at appen kan gi lesetrening. Ordene lyser når de blir lest, samtidig som du kan klikke på enkeltord i teksten for å få dem lest på nytt.    


«Askeladden som stjal sølvendene til trollet» Fritt etter Asbjørnsen og Moe
Overactive Ink
Passer for iPhone, iPod og iPad. Krever iOS 5.0+. Kommer snart for Android.
Alder: 5+

I den tilsynelatende uendelige rekken av apper basert på eventyr, får du også denne ambisiøse Askeladden-appen. Her er flere detaljerte bildeoppslag, mye animasjon og interaktivitet. Som i «Askepott»-boka, lyser ordene når de blir opplest. Animasjonene er enkle og nokså hakkete. Illustrasjonene er fargerike, men nokså sjelløse, og dessuten like repeterende som eventyret i seg selv. For store barn kan appen bli kjedelig i lengden. Men mange uvante ord («gjøstien», «knatraug») kan gjøre den utfordrende for de yngste. Samtidig er dette blant de mest groteske Askeladden-eventyrene, med et troll som lures til å spise sin egen datter.