KOMMENTARER

Helgekommentaren ved Ida Jackson

Klima-angst kl. 04 om natta

Det blir ikke grønt og sexy når vi skal kutte så mye som vi må. Men vi må kutte lell.

Klima-angst kl. 04 om natta
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg hater å snakke om miljøpolitikk. Jeg blir taus når folk sier «klima». Det er ikke fordi jeg ikke bryr meg. Jeg bryr meg litt for mye. Jeg er generasjon Kykkelikokos. Vi hadde resirkulering som underholdning på lørdagsmorgenen. Jeg vokste opp med en fortelling om at «væla var en ballong som vi æille bodde på» og tok for gitt at når jeg ble stor, skulle vi ha fikset den miljøkrisa.

Nå har jeg gått fra «engasjert miljøfantom» til «sur kjerring». Var det under den første rødgrønne regjeringen da det ble tydelig at oljeboringen fortsatte (omtrent) som før? Jeg gikk fra å tenke: «Klimakrisa, vår tids viktigste kampsak!» til «Klimakrisa, den tingen som vekker meg med panikkangst som jeg helt har gitt opp at vi får fikset.» Fordi uansett hvor knallgrønt og knallrødt jeg stemmer og hvor mye jeg sykler til returstasjonen og kjøper brukt og bruker menskopp, så holder det ikke. Vi må kline til om det skal ha noe faktisk effekt. Men det er vanskelig.

Miljøbevegelsen har havnet i en retorisk bakevje der vi må foreslå store og radikale endringer, samtidig som vi må love at alt kommer til å fortsette som før. «Ja, vannet stiger, men vi må passe oss for å ikke høre ut som dommedagsprofeter når vi sier det, altså! Og så må vi si at vi skal løse krisa på en måte som bevarer dagens økonomi og arbeidsplasser og forbruk, i hvert fall nesten! Ingen skumle endringer her!»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer