Klima og konflikter

VANN: En ensidig pessimisme når det gjelder klimaendringene kan bli en selvoppfyllende profeti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Professor Dag O. Hessen skriver i en svært viktig kronikk 20.april at mangel på vann vil i framtida bli et stort sikkerhetspolitisk problem. Argumentene mangler ikke. Som Hessen skriver, vil få bestride at tilgang på vann er det største globale ressursproblemet vi står overfor, et ressursproblem som kan forverres katastrofalt som følge av klimaendringer. På sikt er problemene dramatiske, ikke bare for helse eller matforsyning, men som direkte årsak til internasjonale konflikter.

MEN KAN MAN konkludere med at den viktigste langsiktige utfordringen vi står overfor er krigen om vannet? Eksempler på væpnede konflikter knyttet til kamper om vannressurser mangler ikke: Darfur, Midtøsten, konflikter mellom Kina og India, mellom Bangladesh og India, og mange andre. Vannmangel øker utvilsomt den politiske brannfaren. Som Hessen skriver, «det kan ikke sies for sterkt at klimastyrte endringer i det hydrologiske kretsløp er en global trussel mot vann- og matvaresikkerhet, og derfor et sikkerhetspolitisk problem». Mitt inntrykk er at militære myndigheter verden over er vel så klar over dette som andre myndigheter. Det gjelder for eksempel NATO. Den norske Forsvarsdepartementet skrev i 2005 at klimaendringene vil «i noen deler av verden føre til tørke, i andre til kraftig nedbør og flom, og mer generelt til betydelige lokale temperaturendringer. Mer ekstremt vær med kraftige stormer, økt jorderosjon, issmelting og heving av havnivået vil i varierende grad kunne føre til katastrofer eller true sikkerheten til ulike samfunn en rekke steder i verden. Dette vil ha direkte konsekvenser for så vel menneskelig sikkerhet som for samfunnssikkerhet og statssikkerhet i de land som blir sterkest berørt.» Konsekvensene kan forsterke de alvorlige konfliktene som allerede finnes i tilknytning til kamp om vann og andre begrensede ressurser, noterte departementet. Dette kan vel heller ingen bestride.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer