Klima uten forsakelse

Firefelts helt til Pollen neste år. Det må være et minstekrav.

IDYLL OG DUELL:  Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre møttes til duell under partilederdebatten i Arendalsuka. På sidelinjene Siv Jensen og Audun Lysbakken, Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IDYLL OG DUELL: Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre møttes til duell under partilederdebatten i Arendalsuka. På sidelinjene Siv Jensen og Audun Lysbakken, Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Kommentar

ARENDAL (Dagbladet): For et år sida dukket Nikolai Astrup (H) opp i Arendal i en splitter ny Tesla, en av de første modellene her i landet. Den varslet det som skulle komme. Nå skulle det bli gøy å være klimavennlig uten å måtte forsake fart, design og komfort. Et år seinere står det teslaer støtfanger til støtfanger i sørlandsbyen, og Abid Raja (V) har til og med byttelånt sin egen mot en grønn modell i anledning Arendalsuka. Ingen steder selges det flere teslaer enn i Norge.

Det er et nytt klima i landet. Siden forrige Arendalsuka har landet fått ny regjering. Det er firefelts motorveier nesten helt fram til Pollen, og sikkerhetsvaktene i byen kjører Segway.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen vil gjerne ta æren for det første, og synes pressen fokuserer irriterende mye på det siste.

Musepiss i havet, kalte Eirin Sund (Ap) ministerens nye veisatsing, det vil si den delen som ikke allerede lå i det rødgrønne budsjettet de blåblå tok over. Det er i så fall en mus uten selskapsblære. Her går det unna, mil etter mil, bomring etter bomring.

Men Sund har rett i at den store testen ligger noen uker fram i tid. Det første selvstendige blå budsjettet. Da NRK i gårsdagens partilederdebatt, den første etter regjeringsskiftet, spurte om regjeringen har levert, ville de blåblå naturligvis heller snakke om framtidige leveranser. Det de skal måles på ved neste valg. Det første året har vært oppvarming, innkjøring og samkjøring.

Med noen nevneverdige unntak, har det gått relativt og for noen overraskende skadefritt. Frustrasjonen i deler av Frp over sentrumpartienes gjennomslag, er den forutsigbare kostnaden for et lojalt samarbeid i Stortinget. Men Frp?s statsråder har tatt til regjeringsmakt som om de ikke har gjort annet. Misnøyepartiet stortrives i posisjon.

Jeg har regjeringens beste jobb, jubler Sylvi Listhaug, langt ifra kuet av bondeopprøret. Hun har ikke noe imot at folk tjener penger, men hva er egentlig innkjøpsprisen for to modne avokadoer til 24,90? undret hun i en debatt her i Arendal. Ole Robert Reitan ble overrumplet av engasjementet for avokado og svar skyldig, men det er tross alt en viktig ingrediens i nordmenns tacofredag, og den skal kolonialherren passe seg for å profittere på.

Det regjeringen garantert ikke kommer til å levere, verken i dette eller kommende budsjetter, er fjerning av formuesskatten. For et år sida ble Erna Solberg rasende da NRK overrumplet henne med en oppgave fra Norges Handelshøyskole som hevdet at formues-skatten ikke var så ødeleggende som Høyre ville ha det til. Målet syntes klart; formuesskatten måtte bort. Så skulle den ikke helt bort. Og nå er det blitt maktpåliggende for Høyre å understreke at regjeringen ikke vil fjerne formuesskatten i denne perioden, til NHOs store misnøye. Ikke fordi man trenger penga, det ville være ufint å insinuere, men fordi man er opptatt av rettferdig fordeling.

Eller sagt på en annen måte, det blir så dårlig stemning blant velgerne av milliardærer som ikke betaler skatt. Dessuten vil Frp til gjengjeld kreve skattelette til folk flest, og da har man det gående.

Finansminister Siv Jensens største utfordring er oljepengebruken. Det vil alltid komme kritikk av budsjettet fra opposisjonen og interessegrupper.

Misnøyen og fornøyelsen er som regel likelig fordelt i vandrehallen på budsjettdagen. Men når det gjelder oljepengebruk har Frp alltid stått relativt alene om å ville bruke langt mer enn de andre partiene.

Deler av Frp, også kalt Frp 2, krever at Jensen strekker pengebruken mot fire prosent, kunne Dagbladet fortelle i går, mens Høyre heller ned mot tre prosent. Det samme gjør partnerne Venstre og KrF.

Forskjellen er flere milliarder og kan bety et budsjett med og uten et klart Frp-stempel. Siv Jensen er dermed under kryss-press. Kristin Halvorsen kan fortelle at det er et tøft sted å være for en partileder i et fløyparti.

Den pragmatiske Erna Solberg hadde nok sett fram til å debattere med Jens Stoltenberg om rødgrønne meritter. I stedet møter hun den mer uforutsigbare Jonas Gahr Støre, som tenker høyt og nytt om Ap-politikk på løpende bånd og nekter å svare for sin forgjenger. Her forleden antydet Støre til og med at oljen burde få ligge, til jubel for miljøbevegelsen og sjokk i NHO og LO. De kan slappe av; det blir ikke Ap?s nye linje. Men siden politikk i stor grad er retorikk, skaper det et mer klimavennlig inntrykk enn forgjengeren innga.

Og Støre er vel heller ikke fremmed for å kjøre Tesla.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.