Debatt: Klima og nødhjelp

Klimaendringene gir nødhjelpskrise

Klimakrisen vil få konsekvenser som overgår det meste vi hittil har sett av menneskelig lidelse. Det har allerede begynt: Over halvparten av Røde Kors’ internasjonale nødhjelpsoperasjoner i fjor var etter ekstreme værhendelser.

EKSTREMVÆR: I dag rammes vi av om lag 400 ekstreme værhendelser hvert eneste år. Det er fire ganger så mange som i 1970-åra. Over halvparten av Røde Kors sine nødhjelpsoperasjoner i fjor var etter slike hendelser, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra flommen i Skjåk i helga. Foto: Politihelikopteret / NTB scanpix
EKSTREMVÆR: I dag rammes vi av om lag 400 ekstreme værhendelser hvert eneste år. Det er fire ganger så mange som i 1970-åra. Over halvparten av Røde Kors sine nødhjelpsoperasjoner i fjor var etter slike hendelser, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra flommen i Skjåk i helga. Foto: Politihelikopteret / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sist uke la FNs klimapanel fram en spesialrapport som kort oppsummert viser at vi har 12 år på å hindre total klimakollaps. Forskerne forteller oss at det er enorme grep som må tas i alle deler av samfunnet for å kutte klimagassutslipp og hindre at den globale oppvarmingen overstiger 1,5 grader Celsius. Som nødhjelpsorganisasjon har vi for lengst merket de alvorlige konsekvensene av at verden blir stadig varmere og at været blir mer ekstremt og uforutsigbart.

Hør «Når vårflommen kommer i oktober» fra «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»:

Kuldebølger, hetebølger, sykloner, branner, flommer, jordskjelv eller jordras: Vi mennesker er små når naturen rammer. I tillegg til nødhjelpen som ytes i områder med krig og konflikt, sto Røde Kors-bevegelsen i 2017 for 111 nødhjelpsoperasjoner i verden, disse nådde ut til mer enn 8 millioner mennesker. Det er rekord.

Over halvparten av disse nødhjelpsoperasjonene var etter ekstreme værhendelser. Vi deler ut mat og vann, vi sikrer grunnleggende helsehjelp, vi finner mennesker som er begravd under jordmasser eller husras, vi hjelper med å finne familier som er kommet bort fra hverandre, vi tar vare på mennesker som sliter med psykiske vansker etter traumer og kriser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer