Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener: En ekstrem påminnelse

Klimaendringene koster

Det ekstreme været vil bli stadig mer ekstremt og stadig vanligere.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster. Video: HRS Vis mer
Leder

I helga ble landet truffet av en hetebølge av historiske dimensjoner. Varmerekorder sto for fall, og gater, parker og badeplasser flommet over av godværsglade nordmenn. Men som nordmenn er blitt så vant med, så snudde sommerværet før man visste ordet av det.

Mange steder så man kraftige temperaturfall og sommerregnet høljet ned. For mange betydde det en etterlengtet avkjøling av hus og hode. Men i Jølster i Sogn og Fjordane fikk omslaget som kjent langt større konsekvenser.

De fleste har nå fått med seg de dramatiske jordskredene i fjellsida langs Jølstravatnet tirsdag. Trolig har det ene av dem vært fatalt. Samtidig har rundt 150 mennesker blitt evakuert, strøm og bredbånd forsvant, telefondekningen er kraftig svekket og stengte veier har skapt betydelige problemer for helsevesenet.

Rasene kom etter et regnvær så kraftig at meteorologene ved Meteorologisk institutt ikke helt stolte på prognosene. Ikke langt fra ulykkesstedene ble det målt 92 millimeter regnvær i løpet av fire timer. Og trolig fikk regnvannet ekstra fart og kraft nedover fjellsidene av at jorda helt øverst var uttørket etter varmen.

SE TV: Ordfører i Jølster kommune, Oddmund Klakegg, var på familieferie da han hørte at kommunen hans var rammet av jordras. Reporter: Frode Andresen. Foto/video: Bjørn Langsem Vis mer

Regnværet som utløst katastrofen i Jølster var på alle mulige måter ekstremt. Men dessverre vil vi se slike ekstreme værfenomen bare oftere og oftere. Klimaendringene øker hyppigheten av både ekstremt regnvær og ekstrem varme og tørke. Legg til økt mulighet for ekstreme snømengder i fjellet og at ekstreme værfenomener inntreffer på nye og ugunstige tidspunkter.

I Skjåk i Gudbrandsdalen fikk man i fjor smake på hva som skjer når vårflommen dukker opp i oktober. I Utvik i Nordfjord, ikke langt fra rasstedet i Jølster, opplevde man for to år siden et enda kraftigere regnskyll enn det i Jølster. I løpet av noen timer forvandlet vannmassene bygda til noe som mest av alt liknet et krigsområde. Dette er kroneksemplene på det man i rapporter og på seminarer omtaler som fysisk klimarisiko.

Møtet med det ekstreme været er en solid påminnelse om at klimaendringene koster oss dyrt her og nå, i materielle ødeleggelser og i verste fall i menneskeliv. Det setter også hjemlige debatter om bompenger, flyskam og vindmøller i perspektiv. Og svaret bør selvsagt være en enda skarpere innsats for å kutte klimagassutslipp.

Men det er også en påminnelse om at vi allerede nå må sikre oss mot konsekvensene av klimaendringene. Bevilgningene til forebygging av flom- og skredskader har økt de siste åra. Spørsmålet er om det er nok. Det ekstreme været vil bli stadig mer ekstremt, og stadig vanligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media